Започна почистването на Паметника на Альоша, който през нощта на националния празник 3 март на два пъти беше залят с червена боя. Двамата отделни извършители, атакували монумента, бяха разпознати и задържани благодарение на видеонаблюдението в района.
При огледа на място в близост до паметника са намерени черупки от яйца, пише Русе Медиа. Смята се, че съдържанието на яйцата е било извадено, вътре е била напълнена червена боя и с тях е била замеряна фигурата.
В момента почистването на паметника се извършва под ръководството на специалисти, като се използват вишка и пясъкоструйка, закупена от Общината за премахване на графити. Вече е почистена предната част на фигурата и пространството зад нея. Направени са тестове за премахване на боята по двата странични бронзови барелефа и в следващите дни работата по тях ще продължи.
Предполага се, че едно от наказанията на заловените извършители ще бъде да покрият направените разходи от Общината за почистването на паметника. Отделно вероятно ще бъдат съдени за хулиганство.