Дело за укриване на данъци в особено големи размери от румънски гражданин влиза в Окръжен съд по внесен обвинителен акт от Окръжна прокуратура. 
Матей Михай си открил фирми за внос-износ в Румъния и Русе, но вместо да започне да търгува с реални стоки от 6 февруари 2015 до 29 март 2016 година започнал да попълва фалшиви фактури за експорт. Така на седем пъти Михай издал фиктивни документи, чрез които избегнал установяване и плащане на 581 422 лева  задължения към хазната - 20 234 корпоративен данък и 561 188 лева ДДС. Измамата била установена на 29 март 2016 година и румънецът е арестуван в квартирата си на улица „Цар Асен“ в Русе.
Според българското законодателство дори и фактурите да са фиктивни, Михай пак дължи данъци и затова е предаден на Икономическа полиция, която след разследване на случая го внесла в Окръжна прокуратура. След изтичане на тридневния арест извършителят на данъчната измама е освободен. Досъдебното производство е приключено с Европейска заповед за разследване и той е идвал в Русе винаги, когато е бил призован. Накрая обвинителният акт срещу него е внесен в Окръжния съд.
Разпоредително заседание по делото е насрочено за сряда, но дали Михай ще се яви в съдебна зала, предстои да се разбере.
Междувременно стана ясно, че по същата схема е задържан друг румънец, който също е следствен за укриване на данъци в особено големи размери. Георги М. обаче вече е осъждан в Румъния за измама и затова е докаран в Русе чрез Европейска заповед за арест. С решение на Окръжния съд на измамника е наложена мярка за постоянно задържане. Предстои насрочване на делото.