Административният съд в Русе отмени финансова корекция в размер на 2 409 171,49 лева на Община Русе, наложена миналата година заради неспазени според МРРБ срокове за ремонт на пет учебни заведения. Като „Утро“ писа, рекордната санкция бе по проект, стартирал в края на 2017 г. по времето на предишния кмет Пламен Стоилов. Получените по него безвъзмездни средства за ремонт на МГ „Баба Тонка“, СУ „Христо Ботев“, ЦДГ „Русалка“ 2, ЦДГ „Пинокио“ 1 и 2 са в размер на 12 402 900,66 лв.  От тях управляващият орган по ОП „Региони в растеж“ в лицето на зам.-министъра на регионалното развитие си искаше обратно 25%. 
Финансовата корекция е базирана на доклад на Агенцията за държавна финансова инспекция /АДФИ/, според който строителството в някои от обектите е приключило след определения в обществената поръчка скок. Закъсненията съответстват на издадени актове за спиране на работата поради лоши метеорологични условия, но АДФИ подлага на съмнение достоверността, че действително лошото време е попречило. Затова агенцията е приела, че част от действията могат да се определят и като преднамерено невярно представяне на факти, което е квалифицирано като „индикатор за измама“.
На база на тези заключения Управляващият орган по програмата е решил, че се касае за фактическо изменение на договорите с изпълнителите, поради което налага финансова корекция в размер на една четвърт от сумата по проекта. Точно по този пункт обаче съдът заема обратна позиция. Според магистратите спирането на изпълнението на договора, без да са налице предпоставките за това, не е равносилно на изменение на договора. Така че основанието за нанасяне на корекцията е неправилно и решението на министъра трябва да се отмени.
Решението на русенския Административен съд може да се обжалва пред Върховния административен съд.