Повече от 50 организации и институции поднесоха венци и цветя пред Паметника на Свободата на вчерашния национален празник в Русе. На един единствен венец - този от „Демократична България“, бяха добавили и панделка със синьо-жълтите цветове на украинското знаме. Две-три скромни подсвирквания нарушиха протокола при обявяването на венеца от името на Руското консулство в отсъствието на самия консул. Неочаквани аплодисменти предизвика поднасянето на венец от официалните румънски гости на празника в Русе.
Стотици ученически ръце придържаха 80-метровия национален трибагреник в шествието за националния празник по-рано вчера. Дефилето премина по главната улица „Александровска“, предвождано от Духовия оркестър. Българският трикольор се вееше в ръцете на мнозина. Шествието финишира пред сградата на общината и областната администрация за първата част от официалната програма.
Малката Ема Велчева от Детска вокална група „Слънце“ при Общинския детски център за култура и изкуство изпълни националния химн.
„Руски, украински, румънски, сръбски, финландски храбри мъже, знайни и незнайни, редом са оставили домовете си и са се сражавали за свободна България, заедно с безумно смелите български опълченци. На бойното поле, пред лицето на саможертвата и смъртта, в ума и сърцето на всеки един, важни са каузите, целите, не нациите, не държавите“, каза кметът Пенчо Милков в словото си.
Церемонията продължи пред Паметника на Свободата с традиционен протокол на речи, молебен и поднасяне на венци и цветя. Химнът на България прозвуча отново. 
 „Днес може би най-силно разбираме значението на свободата и си даваме сметка за нейните измерения. Сега е моментът да осъзнаем, че свободата не е просто дума от ежедневната ни реторика, а начин на живот, изискващ доблест и действия веднага, точно в този момент. Не бива да си позволяваме примирение и да приемаме свободата за даденост, защото макар и да се извоюва с оръжие, тя се пази с дух“. Това заяви областният управител Анатоли Станев в словото си за  празника.
След това прозвуча „Молитва за България“, изпълнена от Бориса Кунева от вокална група „Слънце“ с художествен ръководител д-р Наталия Константинова.
Малчугани със знаменца в ръце, беловласи господа, закичени с българския трикольор, мотористи, знаменосци и традиционери, пременени в четнически униформи, се поздравяваха по центъра дълго, след като официалната част на празника беше свършила.
Преклонението и почитта пред героите по традиция бяха последвани и от радостта на празника - ентусиасти се включиха в хоротека пред сградата на общината.