Футболистите на „Дунав“ откриха пролетния сезон с категорична победа срещу „Рилци“ в Добрич с 6:0. Преди това русенският отбор проведе зимна подготовка с разнопосочни резултати в серията от контролни срещи. Ясно е, че пътят към завръщането в професионалния футбол е широко открит. Готов и конкурентен ли ще е обаче тимът при участието си във Втора лига? С този и други въпроси „Утро“ потърси капитана на „Дунав“ Диян Димов, който е и председател на Управителния съвет на клуба.

- Г-н Димов, какъв е коментарът ви за мача в Добрич?
- Постигнахме рутинна победа, разликата в класите, особено през второто полувреме, беше огромна. Пропуснахме още много положения.
- През миналата година казахте, че се съмнявате дали „Дунав“ с този млад състав може да е успешен участник във Втора лига. Още ли мислите така?
- След зимната подготовка даже съм убеден още повече, че няма как да минем без опитни футболисти. Някои контроли показаха, че все още не сме на необходимото ниво. Искам да заявя подкрепата си към всички млади и талантливи момчета, някои от които израснаха видимо, но само с тях няма да стане. Веднага ще подчертая, че това е мое лично мнение. Ако целта е да се върнем във Втора лига и да изпаднем от нея още същия сезон, няма да е никак добре и като репутация за клуба.
- Колко според вас нови и опитни, както казахте, футболисти ще са необходими за стабилизиране на тима?
- Смятам, че е нужно да се обособи група от 11-12 местни футболисти, които и без това се налагат като титуляри сега. Към тях трябва да прибавим поне 6-7 играчи отвън. Говоря за попълнения с достатъчно рутина и качества на лидери във всяка линия. Това да са хора, играли вече на професионално ниво, хора, готови за битка.
- Хубаво, но откъде ще се намерят такива добри футболисти при положение, че, поправете ме, ако греша, финансовото състояние на „Дунав“ не е никак добро?
- За първи път ще кажа пред медия, че лично обиколих няколко центъра, за да гледам мачове на други отбори - като се почне с двубои на втория отбор на „Лудогорец“ и се стигне до Перник. Имам преки впечатления за поне 11 футболисти. Проведох разговори очи в очи с някои от тях. Останах с доброто усещане, че са готови и заинтересовани да дойдат в „Дунав“. Те не скриха, че Русе като хубав и голям български град е притегателен център за тях, а и спомените от участието на отбора в Първа лига все още са живи.
- Веднага изниква въпросът как ще подпишете договори с тях, ако клубът не им предложи адекватни финансови условия.
- Точно това щях да кажа. Тези футболисти ще поставят логично на масата своите искания. Трябва да се помисли за настаняването им, за квартири, за куп други неща. Повярвайте, клубното ръководство прави всичко, за да намери нормално финансиране. Сигурно ще стане банално като пожелание и очакване, но без силната подкрепа на общинската власт няма да се справим. Освен културни събития от сериозен международен характер Русе трябва да се споменава и като футболен град. Няма по-силна реклама от спорта и особено от футбола. Хората от други градове, щом чуят Русе, се сещат първо за „Дунав“. И обратно. Знам, че времената са трудни за всички. Разчитаме много и на русенския бизнес. Не получим ли рамо, ще се повторя - ще е напълно несъстоятелно да влезем във Втора лига и веднага да отпаднем безславно от нея.
- Тази ваша скаутска обиколка вероятно е съгласувана с треньорския тандем Мартин Цирков - Ивайло Кирилов. Какво мислят те?
- Разбира се, че си говорим, анализираме, обсъждаме. На своя глава не бих направил нищо. Аз въобще не натрапвам мнението си пред тях, само споделям какво съм видял и какво мога да им предложа като идеи. В крайна сметка те ще имат думата кои от наблюдаваните извън Русе футболисти заслужават да бъдат играчи на „Дунав“. И как може да стане, след като вече споменахме темата с финансите.
- На какъв етап от развитието си е отборът?
- За разлика от предишния сезон в Трета лига, когато треньорите консолидираха и избистриха състава, се наблюдава очевидно израстване. Мисля, че тимът има почерк, освен това се експериментира с различни схеми на игра. Времето е подходящо за проби-грешки, тъй като, няма какво да се заблуждаваме, нивото на футбола в нашата Трета лига не е особено високо. Ние обаче непрекъснато трябва да работим за повече качество и това се забеляза в контролите срещу добри и обиграни отбори. Ще спомена какво каза след победата срещу „Царско село“ старши треньорът на „Левски“ Станимир Стоилов. Най-добрият според мен футболен специалист бе категоричен: „Не съм доволен!“. Ние трябва да следваме неговия пример - да не се примиряваме с постигнатото. Не казвам, че не работим - напротив! С тази жизненост и младост, която блика от момчетата, плюс малко опит с други футболисти, „Дунав“ би трябвало да изглежда добре и много ми се иска в крайна сметка за са получи така.
- В събота ви чака домакински мач. Какво е състоянието на отбора преди двубоя с „Устрем“ /Дончево/?
- 4-5 от футболистите са контузени. Но и без тях, след хубавия старт в Добрич, едва ли ще имаме проблеми.