21 украински бежанци са настанени в Русе още в първия ден на откриването на денонощния телефон, съобщиха вчера от Община Русе. 10 от тях са пренощували в Кризисния център и на другия ден са отпътували за други градове на страната. Други 11 са отседнали в русенски хотели по тяхно желание. Всички коли с украинска регистрация са освободени от такси за паркиране на общинските паркинги.
Общо 14 обаждания е имало на горещия телефон, най-много са били за настаняване и храна. Във връзка с постъпили запитвания за регистрация на украинските граждани, Общината се е обърнала към МВР-Русе с призив представители на дирекция „Миграция“ да бъдат изпратени на Дунав мост. Причината е, че бежанците имат 3-дневен срок за регистрация при влизане в страната и той изтича на днешния празничен 3 март. От вчера на Дунав мост дежурят и общински служители, които съвместно с доброволците на БЧК консултират пристигащите в България украинци и им предлагат закуски, топли напитки и вода.
Община Русе благодари на всички, които оказват помощ. Гражданите, които имат готовност да подслонят мигранти в домовете си, могат да го заявят на телефони 082/ 881 769 и 082/881 702, за да бъдат вписани в създадения общ регистър.