Денонощен телефон на доверието разкри Община Русе за подкрепа на украинци, които бягат от войната в Украйна. На тел. 0885208890 всеки новопристигнал в България ще може да получи полезна информация за настаняване, безплатна храна, помощ при административни въпроси и превоз на пътници. Общинските служители ще насочват нуждаещите се към Кризисния център и общинската база в Николово, както и към хотели и къщи за гости. Поддържа се непрекъсната връзка и с всички автопревозвачи на територията на общината, които при нужда да се включат в евакуацията на украинци и бесарабски българи от териториите на военните действия. Към момента са налични 11 автобуса за общо 447 души.
Русенци, желаещи да помогнат с подслон, храна или по друг начин, могат да заявят това на телефон 082/506 769 и 082/506 702 в работно време. Желаещите да приютят бежанци ще бъдат вписани в регистър, който да се използва при недостиг на места за настаняване. Общината призовава русенци да се включат в дарителската кампания на БЧК. Ако нямат възможност да занесат даренията в офиса на БЧК, могат да се обадят на посочените телефони и общински служители ще се погрижат за това.
Областна администрация също официално се включи в кампанията за подпомагане на бежанците от Украйна. Оттам предлагат осем свободни апартамента от ведомствения фонд, в които могат да бъдат настанени до 44 души. Зам.областният управител Людмил Христов вчера инспектира жилищата, които са в централната част на Русе и са в прилично състояние. От областта уточниха, че огледът им не е продиктуван от усложняване на обстановката в страната, а от целта на ръководството за бърз и адекватен отговор в случай на рязка промяна на международната конюнктура. 
„Готови сме да реагираме при наличието на мигрантска вълна. Комуникацията и сътрудничеството между държавната и местната власт, както и с БЧК-Русе е отлична“, заяви областният управител Анатоли Станев.
Към момента няма пристигащи украинци, които да са поискали закрила и хуманитарна помощ при влизането си в страната.