Кръводарителната акция протест под наслов „Да задръстим кръвния център с безвъзмездни кръводарители“ вчера изобщо не смути търговците на кръв, които всеки ден предлагат услугите си в двора на УМБАЛ „Канев“. В зависимост от кръвната група банка кръв се продава между 200 и 500 лв., а отчаяни клиенти не липсват.
Още от сутринта пред кръвния център се събраха много хора, дошли да дарят кръв. Но жена, която търси кръв за майка си, се наложи да прибегне до услугите на търговците, свидетелства „Русе Медиа“. „Оставям му бележката, той върши тук работата и когато е готов, аз му давам парите, той ми дава бележката и толкова. Майка ми има нужда от това нещо, ща - не ща, трябва да го направя“, казва през сълзи русенката.
Николина Тодорова, която е доброволен кръводарител, смята, че търговията с кръв по никакъв начин не кореспондира с кръводаряването и е крайно време да се сложи край на купуването и продаването на кръв. „Смятам, че с общи усилия можем да пресечем този порочен кръг. Наложи ми се ноември месец да търся три банки кръв за майка ми. Беше ми предложено продаване на кръв, на което аз категорично отказах. Справихме се с общи усилия, но мисля, че много хора са притиснати от плащането на кръв. Според мен държавата или органите, които са отговорни за това, не се намесват или не искат да се намесят, а смятам, че може, има закон за това“, казва тя.
Дългогодишният кръводарител Петя Везирева споделя, че когато даваш част от себе си, го правиш, защото вътрешно имаш нагласата. „А не да продадеш кръв, която трябва да спаси човешки живот. Това е отвратително - когато някой е принуден, да го изнудваш допълнително и той в името на здравето на близкия си човек да трябва да плаща. И ако няма такава възможност, го осъждаме да си отиде без време“, споделя тя.
Акцията бе организирана от дългогодишния кръводарител и борец срещу кръвната мафия Иво Минчев и негови съмишленици, които настояват да се сложи край на този вид търговия. Минчев коментира, че държавата трябва да намери механизми да мотивира повече безвъзмездните кръводарители. „Включително в това число и да се направи механизъм за възмездно кръводаряване по правилния и законен начин, защото законът и в момента предвижда възмездно кръводаряване, но то не се случва така. Трябва да се премахне т.нар. адресирано кръводаряване, което всъщност е предпоставка за търговия с кръв и кръвни съставки, която се случва на черния пазар. Това е много добър бизнес от около 20 години на тия хора, това не е нещо, което се случва спорадично. Те си изкарват прехраната с това, то им е като основно задължение“, казва Иво Минчев.
Той е изпратил предложенията си до държавните институции, а междувременно ще продължава заедно със съмишлениците си да води борба с т.нар. кръвна мафия.