Eдва 18-годишният боксьор на БК „Русе“ Радослав Росенов направи страхотен фурор на международния турнир за мъже „Странджата“. Освен че спечели златен медал с 4 категорични победи, той заслужи и купата за най-силно представил се състезател. По този повод „Утро“ разговаря с личния му треньор Съби Събев.

- Г-н Събев, от колко време Радослав тренира под крилото на БК „Русе“?
- Не си спомням съвсем точно, но може би бе на 9 години и нещо, когато дойде при нас.
- Какви са силните и слабите му страни?
- Няма слаби страни. Той е комплексен боксьор. Доказа го в дебюта си при мъжете на авторитетен турнир като „Странджата“. Заслужи и индивидуалната купа. При това я получи на база мненията на много сериозни  външни оценители. И излезе срещу съперници, участвали на световни и европейски първенства. Хора с опит! На първо четене за някои може би изглеждаше, че няма да му е никак лесно, но той бе категоричен и срещу четиримата.
- С какви нагласи тръгнахте към турнира?
- Надявахме се на добро представяне, но Радослав надмина всякакви очаквания. Победите му не само бяха убедителни, но и зрелищни. Публиката очакваше с нетърпение всяка негово излизане на ринга. За изключителното впечатление, което направи, може да се съди по факта, че президентът на АИБА /Международната федерация/ Умар Кремльов качи негова снимка на личната си страница.
- Кое помага на Росенов да е толкова добър на тази възраст - може би талантът му е солиден?
- Само с талант може да се върви някак си само на ниво юноши. Важен е големият труд. А Радослав не се пести в тренировките. Неговата сила е в постоянството, което поддържа върху основите на безспорния си иначе талант.
- Много специалисти му предричат бляскаво бъдеще. Считате ли, че е той е готов за мъжкия национален отбор?
- Вече го считам за титуляр в тима. Той е номер 1 у нас в категория до 60 килограма. Показа го още миналата година с държавна титла при мъжете и сега с представянето си на „Странджата“. Тук искам да благодаря на ръководството на БК „Русе“ за подкрепата и доверието.
- Какво ви очаква сега?
- Пред Радослав се задава през март европейско първенство за мъже до 22 години. Надявам се, че и в този шампионат ще покаже класата си.