Над 200 кг дарения са събрани в офиса на БЧК в Русе още в първия ден на дарителската кампания в помощ на пострадалите от войната в Украйна. Това са предимно детски и дамски дрехи, одеяла, сапуни, памперси, мокри кърпички, четки и пасти за зъби, дезодоранти и тоалетна хартия. „Офисът ще работи всеки ден, включително на Трети март, а също и в събота и неделя. Благодарим на хората, които се отзоваха. Не спират телефонните обаждания от вчера, а днес имаме много дарители, които откликнаха“, каза директорът на областната структура на БЧК Антоанета Ябанозова. „Всеки е добре дошъл при нас, но обръщаме внимание, че тези стоки трябва да са с етикетите, а не втора употреба“, допълни Десислава Дивчева. 
Един от дарителите е 66-годишният Генчо Пенев. Той донесе в пункта две детски якета. „Дарих, защото е необходимо. Тези хора сега теглят, страдат, заради един човек, за който не искам да казвам груби думи. Трябва да спре тази война“, каза Пенев.
Друг русенец донесе две одеяла. „С това разполагаме в момента и с моята съпруга решихме да помогнем на тези хорица, които страдат“, каза той.
Засега доброволческата организация няма да разкрива подкрепителен пункт със сандвичи, вода и топли напитки на Дунав мост. Причината е, че през пункта минават отделни украински граждани и семейства, които се обработват много бързо от Гранична полиция и продължават за вътрешността на страната или за друга европейска държава. Ако обаче се получи струпване на бежанци от Украйна с автомобили или автобуси, ние имаме готовност веднага да организираме подкрепителен пункт, обясни Дивчева.
Вчера БЧК разкри и банкова сметка в лева, по която се набират дарения за пострадалите от войната в Украйна. Всеки, който е съпричастен със страданията на украинския народ, може да дари по сметката в Уникредит Булбанк АД:
BG23UNCR76301077778563
UNCRBGSF
Български червен кръст
За пострадалите от войната в Украйна