Топлоенергията за битовите клиенти на дружеството да поскъпне от сегашните 84,51 лв./МВтч до 92 лева на мегаватчас без ДДС, предлага на Комисията по енергийно и водно регулиране „Топлофикация Русе“. Стопанските клиенти също ще плащат по-скъпо - 145 лв./МВтч вместо 133 лв./МВтч.
Ако предложенията бъдат приети, горещата вода и парното за домакинствата в Русе ще поскъпнат с 8,9%. Със сигурност обаче тази първоначална оферта на дружеството ще бъде променена от енергийния регулатор, който ще има трудната задача да балансира интересите на всички участници. 

В последните години „Топлофикация Русе“ неизменно искаше запазване на същите цени, но Комисията за енергийно и водно регулиране внасяше корекции. Сега заради драстичния скок в цените на въглищата и въглеродните квоти поскъпването изглежда няма да ни се размине. „За последните 1,5-2 години цените на въглищата са се покачили с 300%, въглеродните квоти се търгуват и по 85 евро и даваме близо 20 млн. за квоти“, каза изпълнителният директор на „Топлофикация Русе“ Севдалин Желев. Той увери, че дружеството има достатъчно въглища за следващите месеци, не купува въглища от Украйна, а в случай на проблеми с доставките от Русия ще се насочи към други дестинации, включително Южна Америка.
Вчера изтече срокът, в който енергийните дружества трябваше да внесат своите предложения в Комисията за енергийно и водно регулиране. Тази година обаче е особена, така че за пръв път от години „Енерго-Про“ не посочи конкретни числа за бъдещите цени на тока. От дружеството обясниха, че в условията на мораториум, който никой не знае кога ще свърши, изчисления за бъдещи цени е невъзможно да се направят. Затова в предложението им до КЕВР са посочили единствено необходимите приходи за извършване на дейността си.
Колко ще струват токът и парното за следващия ценови период, ще се разбере със сигурност чак на 1 юли, но е ясно, че ситуацията е крайно сложна и в следващите месеци КЕВР ще трябва да решава уравнение с много неизвестни. Поскъпването изглежда сигурно при драстичния скок на всички енергоносители през последната година. През последните 12 месеца цените на петрола са се повишили с над 60%, а на въглищата - със 180%. Уранът за ядрените централи е поскъпнал с 65%. А рекордът е на природния газ, търгуван на европейския хъб TTF - той е с 570% по-скъп отколкото преди година.