Средно по 350 украински граждани влизат на денонощие в страната през Дунав мост край Русе. За периода от 24 февруари, когато в пет часа призори Русия започна инвазията в Украйна, до събота вечерта през граничния пункт са минали над 1500 украинци с лични коли, съобщи директорът на Регионалния граничен сектор комисар Чорбаджиев. Половината от тях били заможни граждани, които не остават в Русе, а продължават към Гърция и Турция, където имали имоти.
От петък са въведени специални мерки за пропускателния режим на Дунав мост. Всички служители от мобилните екипи са съсредоточени на пункта, за да няма струпване на коли и пътници. Тези, които нямат зелени сертификати за имунизации и не притежават PCR тест, се насочват към дежурните служители от РЗИ, които им правят антигенни тестове за Ковид-19. Отрицателните се пропускат да влязат в Русе, а положителните за коронавирус се насочват към лечебни заведения. Засега не са установени заразени с ковид украинци.
Русенска област може да се справи с евентуален мигрантски натиск заради войната в Украйна, обявиха на съвместен брифинг зам. областният управител Людмил Христов и и.д. директор на РЗИ д-р Искра Генева още в петък. В постоянен контакт сме с институциите на местната и държавната власт, заяви Христов. А д-р Генева увери, че има достатъчно антигенни тестове и хора, които да вземат проби и да отчитат резултатите на място на Дунав мост.