След като милиардерът Илон Мъск активира сателитната услуга за осигуряване на достъп до интернет Starlink над Украйна, за да осигури на украинците безопасна връзка със света, оказа се, че услугата вече покрива и Русе. Притежаваната от SpaceX система започна да уведомява регистрираните потребители, че нейната услуга вече е достъпна. Според анонса на нашата територия могат да се очакват скорости на изтегляне до 250 Mb/s и латентност до 20 милисекунди. Но за разлика от Украйна, за нас Starlink не е безплатна. „Утро“ изпробва вчера опцията за поръчка на необходимото оборудване онлайн, но получената оферта очаквано показа, че услугата ще бъде изключително скъпа за България. 
Хардуерът струва 1040 лева, а освен това трябва да се платят 154 лева за доставка до Русе. Самата услуга след това излиза 199 лева на месец.
Въпреки това Starlink може да се окаже добър избор за намиращите се в труднодостъпни или отдалечени райони, които нямат друга опция за връзка. Потребителският терминал е с размерите на кутия за пица. Той може да се сложи в колата или в раницата и на практика потребителят ще има интернет навсякъде, дори на места, където няма покритие на GSM мрежа. За разлика от спътниковите системи за връзка Iridium, Globalstar, Thuraya и Inmarsat системата на Илон Мъск няма да включва пряко своите спътници към телефоните. Вместо това ще се привързва към потребителските терминали, които ще имат фазирани антенни решетки и ще „следят“ спътниците SpaceX. Единственото условие е терминалите да се поставят на място, откъдето могат пряко да „виждат“ спътниците.