Новоизградената сероочистваща инсталация в  „Топлофикация“ работи. Напредва дейността по изграждането на трите когенератори за производство на електричество от природен газ. В това се увериха членове на Обществения съвет по околна среда, които посетиха на място „Топлофикация Русе“. Седем от 23-та членове на новия консултативен орган успяха да участват в срещата, организирана по инициатива на Община Русе.    
Според изпълнителния директор на топлофикационното дружество инж. Севдалин Желев производствените мощности са модернизирани така, че да намаляват значително изхвърлянето на фини прахови частици. Сероочистващата инталация работи, улавя до 97% от вредните въглеродни емисии, както и фини прахови частици. Инвестицията на дружеството е близо 10 милиона лева. 
Газовите когеренатори ще бъдат въведени в експлоатация през следващия месец и ще действат през летния отоплителен сезон, увери гражданите инж. Желев.
Екоактивистът Иван Белчев от новия консултативен съвет казал, че установява напредък в спазването на екологичните норми. Според Мира Душкова, за която посещението е било първо, ръководството на „Топлофикация Русе“ изглеждало добронамерено и открито.
От дружеството пък се надяват, че с привеждането в експлоатация на сероочистващата инсталация и газовите когенератори „Топлофикация Русе“ засвидетелства усилията си да бъде извадена от списъка с потенциалните замърсители на въздуха в града.