Само групите на ГЕРБ, СДС и „Демократична България“ гласуваха предложената от д-р Теодора Константинова декларация, която осъжда руската агресия в Украйна и декларира подкрепа и съпричастност към украинския народ. Това се случи в началото на вчерашното заседание на Общинския съвет.
„Не взехме участие единствено поради факта, че Общински съвет-Русе е местен орган и не е необходимо да се изказва по всички световни въпроси. Няма още и декларация от Народното събрание“, обясни пасивната позиция на „БСП за България“ председателят на групата Иван Иванов. 
Водачът на патриотите Асен Даскалов се оправда по същия начин, но напомни, че според официалната позиция на ВМРО в напрегнатата обстановка трябвало да се защити интересът на българските граждани. 
„Русе е град, донесъл демокрацията в България. Видя се кой има демократично съзнание“, саркастично отбеляза Станимир Станчев от СДС.
Публикуваме пълния текста на декларацията, уплашил част от местните политици. 
ДЕКЛАРАЦИЯ
Ние, общинските съветници в Общински съвет - Русе, категорично се противопоставяме на териториалните претенции на Руската федерация спрямо Украйна и осъждаме агресията, на която сме свидетели днес. Ще бъдат загубени много невинни човешки животи. Недопустимо е през 2022 г. споровете да се решават с оръжие, а не на масата на дипломацията.
Изразяваме категорична подкрепа и съпричастност към братския украински народ. Недопустимо е в днешни дни да ставаме свидетели на граждани, евакуиращи се от градовете си! 
Изпращаме поздрав и молитва към ръководството и жителите на град Симферопол - град, с който Русе има дългогодишни дипломатически отношения! 
Молим се за бързо и мирно разрешаване на военния конфликт!