След близо 13 часа дебати парламентът прие бюджетната рамка за тази година, предаде БГНЕС.

Бюджетът предвижда най-много средства да бъдат отделени за социални разходи, икономически дейности, здравеопазване и отбрана.

Предвидени са близо милиард лева като компенсации заради цените на тока. Отделени са значителни средства за пенсии, в подкрепа на бизнеса и за медиците на първа линия.

20.7 милиарда лева са предвидени за социални разходи. 10.6 за икономически дейности, 8.3 милиарда - за здравеопазване, а 6.5 милиарда - за отбрана и сигурност.

Финансовото ведомство е заложило близо 85 млн. лева, за да освободи родителите от такси за детските градини.

Разпределението на разходите по мерки предвижда 931.5 милиона лева да бъдат похарчени като компенсации заради високата цена на тока, 852 милиона лева ще отидат за добавки към пенсиите, 410 милиона лева ще са за мярката 60/40, 470 милиона лева ще са за медиците на първа линия, а с 315 милиона лева ще бъдат увеличени заплатите на педагозите. 84.5 милиона лева ще струва на бюджета освобождаването на родителите от таксите за детски градини, със 70 милиона лева ще бъдат построени нови детски градини, а с 5.5 млн. лв. ще бъдат увеличени стипендиите на ученици и студенти.

Рамката предвижда приходи в размер над 57,2 млрд. лева и разходи от над 63,1 млрд. лева. Заложеният дефицит е в размер на 4,1 на сто от БВП. Над 31,6 млрд. лв. са предвидените данъчни приходи. Прогнозите на правителството са за безработица от 5 на сто и инфлация от 5,6 на сто. Предвидените средства за социалния сектор са над 20 млрд. лв., а за здравеопазване - 8,3 млрд. лв.

За изплащането на извънредния труд на служителите от Агенцията за социално подпомагане, Агенцията по заетостта и Изпълнителна агенция „Главна инспекция по труда“ са заложени средства за шест месеца в размер на 26 млн. лв. За отбрана са предвидени 180 млн. лв. за изграждане на интегрирана система и инфраструктура за новия тип боен самолет. Други 100 млн. лв. ще бъдат разходвани за придобиване на основна бойна техника за изграждане на батальонни бойни групи от състава на механизирана бригада. Над 126, 2 млн. лв. са отделени за придобиване и модернизация на въоръжение и техника.