Състезателката на „Юнак“ /Русе/ Биляна Дудова ще излезе на международния турнир „Яшар Догу“ в Истанбул отново в категорията на Тайбе Юсеин - 62 килограма. В мегаполиса край Босфора вече е и Тайбе. Само преди няколко дни двете се срещнаха на турнира „Дан Колов“. Тогава Биляна записа победа със 7:2. Така балансът от схватките помежду им е 1:1. Очертава се много интересен трети рунд.
Турнирът започва днес, а Биляна и Тайбе ще излязат на тепиха утре. Късно вчера те трябваше да научат какви съпернички им е отредил жребият.
Междувременно сайтът на Световната федерация по борба публикува материал за Дудова, в който тя разказва за смяната на категорията си.
„Когато бях кадетка, тежах около 60 килограма, но не бях най-добрата в България. Имаше и други добри момичета. Тогава треньорите ми казаха да намаля теглото си, за да мога да участвам на международни състезания. В противен случай само ще тренирам и ще губя. И трябваше да избирам между 57 и 62 килограма. Със сутрешните мерения в два поредни дни преди състезание ми е трудно да остана на 57. Затова реших да отида в по-горната. Сега само загрявам на 62“, казва Биляна Дудова.
Всъщност това е кошмарна категория заради огромната конкуренция в нея. Освен Тайбе в голямата игра са двукратната световна шампионка Айсулу Тининбекова /Киргизстан/, олимпийската шампионка Юкако Кавай /Япония/, младата украинска звезда Ирина Коляденко, световната вицешампионка Кайла Миракъл /САЩ/ и още една много силна японка - Нонока Озаки.