Закрита площадка с приемни съоръжения за разделно събиране на отпадъци от корабоплавателната дейност ще изгради в Русе ДП „Пристанищна инфраструктура“. Оборудването за участие в операции по отстраняване на експлоатационни и аварийни замърсявания в пристанищната акватория е съобразено с най-високите световни стандарти. Проектът се финансира от ОП „Транспорт и транспортна инфраструктура“. Аналогични съоръжения ще бъдат изградени още в Лом, Силистра, Варна и Бургас.
Внедряването на пристанищните приемни съоръжения за отпадъци от корабите ще доведе до по-добро опазване на околната среда и ще повиши безопасността на пристанищната дейност и водния транспорт. Значително ще се подобрят организацията и контролът по събирането на отпадъци и ще бъде осигурена готовност на българските речни пристанища за прилагане на Препоръките на Дунавската комисия.
Ще бъде създадена и интегрирана информационна система, която ще даде възможност за подобряване на контрола и взаимодействието между различните участници по веригата при предаването на отпадъци от корабите, както и констатиране и отстраняване на аварийни замърсявания в морските и речните територии.