Изграждането на многострадалната анаеробна инсталация за биоразградими отпадъци в Русе прави малка крачка напред, след като Комисията за защита на конкуренцията е отхвърлила жалбата на фирма „Аспект“ ООД от Нисово, оспорваща отстраняването си от класирането по обществената поръчка за строителен надзор. За това решение на антимонополния орган обаче бяха необходими повече от два месеца, така че и без това малкото оставащо за реализация на проекта време става още по-малко.          

Мегапроектът на стойност 27,8 млн. лева с ДДС затъна в поредица от оспорвания, бюрократични срокове и административни грешки и успешното му финализиране става все по-проблематично. Важното за екологията на цялата област съоръжение трябва да се изгради по пътя за Николово до регионалното депо за отпадъци. Там ще се преработват 17 845 тона годишно от боклука на общините Ветово, Иваново, Сливо поле и Тутракан. На оползотворяване ще подлежат хартия и картон, хранителни, зелени и градински отпадъци.
Както „Утро“ писа, големият проблем възникна, след като Комисията за защита на конкуренцията върна за повторно разглеждане решението за избор на изпълнител, като постанови, че двама от участниците, подали жалби в антимонополния орган, са отстранени неправилно. По тази обществена поръчка комисията на Общината бе отстранила 7 от 8-те участници.
Нещо подобно се случи и с обществената поръчка за избор на фирма, която да упражнява строителен надзор, включително инвеститорски контрол и изготвяне на оценка за съответствие на техническия инвестиционен проект. По нея оферти подадоха 16 участници, но 15 от тях бяха отстранени заради несъответствия с условията. Което породи ново обжалване.
Изграждането на инсталацията е под въпрос още от края на миналата година, тъй като срокът за строителството й е определен на 700-840 дни, а крайната дата на проекта е 31.12.2023 г. През декември Община Русе съобщи, че в Управляващия орган на програма „Околна среда“ са представени коригиращи мерки и срокове. Избран изпълнител за проекта обаче все още няма, а оставащото време се скъсява с всеки изминал ден.