15 гондоли за разделно изхвърляне на строителни отпадъци ще бъдат поставени в Русе и това ще се направи за първи път именно в града на първите неща. Освен това до края на годината ще бъдат организирани 5 мобилни пункта по европроект със Сливо поле, Ветово и Тутракан. В тях ще се изхвърлят сортирано различни отпадъци, включително и лекарства с изтекъл срок на годност, казва директорът на общинската дирекция „Екология и транспорт“ Любомир Владимиров пред „Русе Медиа“.
По този начин Общината ще засили разделното събиране на отпадъци. Наблюденията показвали, че русенци все по-активно изхвърлят разделно сметта си. Средногодишно отпадъците са около 150 000 тона, като има намаление с 30%. От 8 месеца работи и сепариращата инсталация.
„Всички смесени битови отпадъци минават първо през сепариращата инсталация, където се отделят черни и цветни метали, пластмаси и хартия, а останалите, които не могат да бъдат рециклирани, идват на депото. Между 3% и 8-9% от всички смесени битови отпадъци се рециклира“, каза Любомир Владимиров. Той допълни, че Общината води преговори с фирмата, която отговаря за контейнерите за разделно събиране в Русе, да се увеличи броят им.