Сигнал в Районната избирателна комисия за отсъствието на общинския съветник Дилян Саманджиев от последните сесии внесоха вчера общинските съветници от СДС. Избраният с гласовете на „Възраждане“ и присъединил се към групата на левицата Саманджиев отиде на работа в Швейцария, но не напусна Общинския съвет и продължи да се включва онлайн в обсъжданията в комисиите и в заседанията. Това според СДС е непочтено спрямо гражданите на общината и не отговаря на изискванията на Закона за местното самоуправление и местната администрация. 
„Пет сесии поред този човек гласува от едно бусче. При всяко отсъствие с молба трябва да бъде сезиран председателя на Общинския съвет и да се посочат мотиви и съображения за доказването на наложителна причина за отсъствие. Това безобразие се търпи от местната общност и никой не повдига въпроса за Саманджиев. Нямам против човек да се устрои трудово извън България, но това означава, че той престава да бъде част от местната общност, и трябва да освободи място на следващия, който може да работи с гражданите“, коментира Елеонора Николова. 
„Не съм сигнализирал никого, защото законът така е написан, че на практика няма проблем. Ние нямаме изискване къде точно да се намират общинските съветници, когато правим онлайн заседания. Разбирам реакциите на хората, моралът е вътрешно усещане. Онлайн заседанията се случват за първи път и ако с тях биват развити някакви порочни практики, народните представители трябва да мислят как да бъдат направени промени в закона, как да се прекратят тези практики“. Така отговори председателят на Общинския съвет Иво Пазарджиев през януари на молбата на „Утро“ да коментира случая.
Това означава, че Саманджиев, който преди време се опита да оспори с оригиналничене във фейсбук публикация на „Утро“, че е избрал Швейцария, продължава да си взема възнагражденията за участие в комисиите и в сесиите, които никак не са за пренебрегване.
„Онлайн сесията може да бъде решение за месец-два. Всички съветници, които твърдят, че не трябва да се събираме в една зала, ходят на работа. Никой от тях не се самоизолира. Трябва да спре умишленото провеждане на сесии и комисии онлайн. Редовните комисии към Общинския съвет, където трябва да се водят дебати и те, разбира се, да са публични, в тези условия минават в рамките на пет минути“, каза още Елеонора Николова. 
„Сигналът, който подаваме, няма да промени кой знае колко ситуацията, защото, както твърди председателят на Общинския съвет, от правна гледна точка няма конкретизирано нарушение, но въпросът е друг. Какъв морал имат тези хора?“, заяви вчера председателят на групата съветници от СДС Станимир Станчев.
На сесията на 24 февруари ще стане ясно дали Саманджиев е приключил трудовите си отношения в Швейцария и се е завърнал в Русе. По закон общински съветник може да загуби мандата си за отсъствия без основателни причини или при пропускане на три последователни сесии, или при пропускане на пет сесии за година.
Има вариант и за оставка, но у нас това е дума, която се използва от политиците, само когато са в опозиция, и то никога в първо лице.