Работници с резачки и вишки отсякоха дървета по бул. „Скобелев“, унищожена беше част от зелената система на Русе, сигнализираха граждани в редакцията на „Утро“.
Отрязани са 11 дървета, потвърдиха от Община Русе и обясниха, че теренът е частен и за новия строеж са представени всички разрешителни документи.
Бъдещото строителство ще закрие напълно гледката от булеварда към емблематичната къща на Буров (известна като бившия Пионерски дом).
Гражданският сигнал за изсечените дървета по бул. Скобелев предизвика проверка на „Утро“. От Община Русе обясниха, че при тях са картотекирани повече от 60 хиляди дървета от зеленото богатство на Русе. Оттам обясниха, че се спазват стриктни процедури при всеки сигнал за стари, болни или опасни видове. Общинските специалисти изготвят експертно становище от ландшафтен архитект, извършва се проверка на място, сравнява се дали състоянието на съответното дърво отговаря на неговия паспорт. Всяко решение се регистрира, а процедурата приключва, когато съответното становище бъде утвърдено от ресорния заместник-кмет по комуналните дейности Димитър Недев.
Процедурата понякога отнема месеци, преди да се вземе окончателно решение.
Когато става дума за паднали дървета или клони при бури или бедствия, има и спешен вариант за реакция.
От Общината уточняват, че винаги компенсират премахнатите остарели и болни видове в града. Само през последната година в Русе са засадени 315 млади дръвчета от 11 вида.