Как са изглеждали създателите на една от най-старите фабрики за бои и лакове в България? От какво са се вълнували съпругите им във всекидневието в началото на ХХ век? Отговори на тези въпроси дава проучването на историчката от русенския музей Ренета Рошкева за миналото на фамилията Искович. Презентацията е утре вечер от 18 часа в музея. 
Алберт Искович е един от основателите на създадената в началото на ХХ в фабрика за бои и лакове в Русе „Искович и Леви“. След национализацията фирмата е преименувана на „Гаврил Генов“, днес това е компанията „Оргахим“. 
Музейните специалисти проучват фотографии, обхващащи период от над 50 години: от 30-те до 80-те години на миналия век. В проучването са включени и писмата между две дами за бита и отношенията в заможните и влиятелни слоеве на обществото в миналото. Хилда Искович е съпруга на Александър - сина на Алберт Искович. Тя поддържа дългогодишна кореспонденция с Мара Малчева - съпруга на Петър Малчев, известен като инженерът, ръководил електрификацията на Русе.
Проучването се реализира в рамките на проект „Албумът Искович“ - дигитализация на визуални документи - споделяне на знание и интерпретация на наследство“ по програма „Знание и растеж“ на Фондация „Русе-град на свободния дух“, която се осъществява с подкрепата на „Еконт Експрес“ ООД.