В края на юни Русе ще бъде домакин на национално състезание по роботика с роботи „Лего“ за деца и ученици. Това каза за „Утро“ заместник-кметът по култура и образование Енчо Енчев. Инициативата е част от сътрудничеството между Общината и Центъра за творческо обучение, който партнира в разработването на новата общинска стратегия за развитие на образованието. Освен, че е консултант на МОН в Националната програма за иновативни училища, софийската организация е и  представител за България на системата за образователни решения „Лего“.
22 отбора от Русе и други градове се очаква да се включат в инициативата. Ще поканим и съседите от Гюргево, ако имат такъв отбор, уточни Енчев.
Събитието е част от усилията на Общината да въвежда роботиката като образователен елемент и в детските градини, и в училищата, ангажирайки преподаватели от Русенския университет да обучават учителите. „Дългосрочната ни идея е, като пораснат, децата да остават в нашия град и университет“, обясни зам.-кметът. В детските градини на Русе вече били закупени по няколко робота „Лего“, обучени са преподавателите от забавачките да се занимават с най-малките.
Като част от системните усилия за въвеждане на роботиката като образователен елемент в русенските училища, Общината се надява да изпрати в централата на „Лего“ в Дания и група учители, за да се запознаят на място с образователните системи „Лего“ и подходите им за учене чрез игра и учене чрез правене. Тса част от STEM философията на образованието, която обхваща преподавателски умения и учебни предмети по начин, който прилича на реалния живот.