Бомбастична месечна сметка за вода в размер на 5265,67 лв. получило семейство от русенско село. Според показанията на водомера му само за 35 дни то успяло някак да консумира 2057 кубика вода, почти по 70 кубика на ден. Тъй като семейството нямало басейн или шадраван в двора, а само малка зеленчукова градинка с капково напояване, то оспорва сметката в съда. Един от аргументите е, че дори физически е невъзможно през водопроводната инсталация да е преминала толкова вода.
Назначената от съда проверка потвърждава, че показанията на водомера са снемани редовно всеки месец и са отчетени   и за текущия период. Според техническата експертиза обаче през тръбата от 3/4 цола при скорост на водата от 1 м/с може да премине максимум 855,645 куб.м вода. Вещото лице дори свидетелства, че ако през водомера непрекъснато и постоянно преминават по 5 куб.м на час, той ще дефектира, като това е указано и от завода производител. 
Поради констатацията за физическата невъзможност през инсталацията да е преминала толкова вода, Районният съд в Русе постановява, че семейството не дължи фактурираните му 5265,67 лева, а ВиК може да претендира само за компенсацията при неизправен водомер в размер на 5 кубика на човек месечно или общо 15 кубика за тричленното домакинство. 
Това е втори такъв случай, разглеждан от русенските магистрати за последните три месеца. През ноември по същите причини майка и син от Червена вода бяха освободени от задължението да платят над 1600 лева сметка за вода. Отделно забъркалият кашата инкасатор беше уволнен дисциплинарно.