Изданието на Международния фестивал „Мартенски музикални дни“ през 2022-а връща блясъка на мащабните продукции и оркестровите изпълнения. След няколкото отлагания и последното провеждане през миналия септември, сега Мартенските се връщат към „нормалността“ и традицията си, стана ясно при представянето на фестивалната програма в края на миналата седмица. 
Интересно цифрово съвпадение: първото издание на Мартенските е през 1961-а, а сега през 2022-а се провежда за 61-и път. Откриването ще бъде на 11 март, програмата продължава до 27 март. 600 изпълнители от 8 държави ще излязат на сцената: музиканти от Аржентина, Германия, Франция, Румъния, Литва, Русия, Северна Македония и България.
„Общо 19 събития са подредени в класическата структура на фестивала, тя е балансирана от 7 оркестрови програми, 11 ансамблови концерта и 1 оперен спектакъл“, подчерта директорът на форума Ива Чавдарова.
Акцентите в програмата са свързани с важни годишнини, които се отбелязват не само в България, но и широко по света. Във фокуса попада стогодишнината от рождението на българския композитор Лазар Николов, както и чествания на Шуберт, Дебюси, Равел...
Програмата изобилства с огромно количество репертоарни находки и рядко изпълнявани заглавия
Според Ива Чавдарова организаторите се връщат към репертоар, който е важен за развитието на музиката, но е и предизвикателство за изпълнителите.
Сред находките е творба на Моцарт, неизпълнявана досега в България. Той написал Концерт за цигулка и пиано, докато бил на 17 години, но написал едва 120 такта от първата част. През 20 век композиторът Филип Уилби я реконструирал така, че звучи като Моцарт. Творбата ще бъде представена от Румънския национален симфоничен оркестър със солисти Минчо Минчев (цигулка) и Людмил Ангелов (пиано) на 13 март.
„Програма Брамс“ (Mostly Brahms) е сред тематичните ансамблови програми - много стилна, добре подредена от Светлин Русев и диригента Вахан Мардиросян, който е и отличен пианист“, обясни Ива Чавдарова. Концертът е на 14 март.
В „Програма Шуберт“ (Mostly Schubert) по повод 225 години от рождението на виенския майстор са обединени няколко събития. За втори път в Русе пристига един от най-добрите струнни квартети по света: квартет „Модиляни“, с концерт на 22 март. Те имат цялостна програма по света - предвиждат да изпълнят всички 16 струнни квартети на Шуберт, като три от тях ще се чуят в Русе.
100-годишнината на Лазар Николов влиза във фокуса на програма, подбрана от диригента и композитор Драгомир Йосифов. На 12 март в събитието ще участват Ансамбъл „Музика нова“ и струнен квартет „Фрош“. „Драгомир Йосифов е от най-ревностните адепти на съвременната музика, което ще проличи на събитието“, отбеляза Ива Чавдарова. Част от творбите ще прозвучат за пръв път пред публика.
„Класика и модерност“ ще отбележи 60-годишнината на ансамбъл „Софийски солисти“
Концертът е на 25 март, а публиката ще чуе програмата, която е прозвучала по време на дебюта на камерния ансамбъл преди 60 години. Под диригентската палка на маестро Пламен Джуров ще се изявят солистите Милена Моллова (пиано), Явор Желев (флейта) и Слав Славчев (английски рог), който ще дебютира на русенската фестивална сцена.
В програмата на фестивала и тази година не липсват музикалните дебюти на русенска сцена. Зъ пръв път публиката ще се срещне с имена от класата на Симон Трпчески (пиано), Вахан Мардиросян (диригент и пианист), Александър Гаджиев (пиано).
Русенската опера ще представи мащабната продукция „Ернани“ от Джузепе Верди
в програмата на фестивала Премиерата е на 16 март, режисьор на продукцията е оперният певец Орлин Анастасов, който се изявява в ново амплоа. На диригентския пулт ще застане световноизвестният тенор Хосе Кура, когото наричат изумителна фигура в оперния свят. Хосе Кура ще участва и в камерна продукция „От България до Аржентина“ на 20 март.
Фестивалът „Мартенски музикални дни“ по традиция се фокусира върху младите хора - и като изпълнители, и като публика. „Тази година заради ограниченията на пандемията няма да организираме традиционната академия с майсторски класове. Но пък включваме събития, които се надяваме да привлекат повече и различна младежка аудитория“, обясни за „Утро“ Ива Чавдарова. Според директорката на Националното училище по изкуствата Мария Дуканова програмата наистина е привлекателна за младите хора.
За пръв път в България пристига младият немски струнен квартет „Vision“
Особено нашумял с екстравагантните си кросоувър програми, проектът експериментира успешно на полето на популярната музика. Освен в класическия сегмент, музикантите творят във фънк, поп, джаз - ще го покажат в авторската творба „Спектрум“.
Като специален акцент в програмата на фестивала влиза и Гала концертът на лауреатите на международния конкурс „Франц Шуберт“ 2021-а. 13-ото издание се проведе през ноември в Русе. „Много се радвам, че лауреатите ще могат да се чуят от повече хора, за тях това ще бъде признание“, коментира Мария Дуканова като организатор на конкурса.
Литовският камерен оркестър идва за втори път в Русе, с нова програма „Виртуозни игри“. Пиесите на Сарасате, Сен-санс и Дворжак ще бъдат изпълнявани под диригентството на Сергей Крилов, за когото световната критика не пести похвали и в кариерата му на цигулар.
Русенската филхармония се представя с две участия във фестивалната програма. Откриването на фестивала ще бъде с концерт на филхармонията на 11 март, под диригентството на маестро Емил Табаков, с произведения на Димитър Ненов, Равел и Дебюси. Вторият концерт е на 23 март с диригент Иво Венков и солист Боби Костадинов (виолончело).
Уникалният за България фестивален оркестър ще бъде финалното събитие 
на фестивала под диригентството на маестро Емил Табаков. На 27 март в програмата ще прозвучат творби на Прокофиев и Мусоргски/Равел. Новата за Русе, но известна по света звезда Александър Гаджиев ще бъде солист (пиано).
В съпътстващата програма на фестивала за включени две изложби.
Във фоайето на Доходното здание ще бъде показана живописната изложба на Володя Кенарев.
Изложба от съвместната инициатива между Мартенските и Художествената галерия TONE/S/ ще бъде открита в галерията на 17 март.
Продажбата на билетите за фестивала вече е в ход - по традиция на касата на Операта, както и през онлайн платформата Eventim. Информация за отделните събития може да се открие и на фестивалния сайт www.marchmusicdays.eu. Зрителите ще бъдат допускани в залите срещу представяне на всички видове сертификати за ваксинация или преболедуване.