„Взех си дръвчета, за да си ги посадя сам“, каза шестгодишният Никола Цвятков - най-малкият участник в националната инициатива на „Гората.бг“, част от която бе съботното раздаване на безплатни фиданки в Русе срещу задължението да бъдат засадени и за тях да се полагат грижи. Кампанията се провежда за втора поредна година, неин организатор е Никола Рахнев.
„Това не е първото дръвче, което засажда, но и тези ще засади на нашата къща на Мечка. Той е същински природозащитник, много обича природата“, каза Милка Иванова, майката на Никола, който тръгна към красивото крайдунавско кътче с по една млада череша и вишна под ръка. 
Стотици хора се събраха в събота на паркинга пред НАП, за да вземат от приготвените за раздаване 12 500 фиданки на плодни, медоносни и декоративни дръвчета. Естествено първи свършиха овошките, най-малко привлекателна се оказа акацията. Нераздадени останаха само около 1000 дръвчета.
„По една ябълка, вишна, круша и череша ще засадя в двора на село Щръклево. Одобрявам инициативата, аз имам засадени дървета на село, но някои са изсъхнали и ще ги подновя, а те ще останат за наследниците“, каза 72-годишният Димчо Иванов. 
„Доближаваме се до нашата цел за 3 милиона засадени дървета в България от добри хора, обикновени хора с големи сърца. Тази година искаме да подарим близо 700 хиляди дървета и Русе е част от тази цел. Днес подарихме приоритетно плодни дръвчета, защото са най-интересни на всички. А плодните дръвчета са и медоносни, така че дори да не се използват за плода, доброто вече е направено за пчелите и дърветата пак ще дават кислород“, казва човека зад каузата Никола Рахнев. 
„За първи път участвам в такава дейност, реших да помогна. Мисля, че инициативата е доста нужна и на Русе, смятам, че трябва да има повече такива събития -  аз с удоволствие ще участвам пак“, каза един от доброволците - 21-годишният Антоан Францов. 
„Включих се като доброволец и организирах още няколко желаещи от Русе, защото трябва да помагаме на такива каузи. Беше много положително“, казва русенският екоактивист Иван Белчев. 
Това е второто участие на Русе в инициатива на „Гората.бг“. Първото беше през март миналата година, когато пак бяха раздадени около 11 000 дръвчета.