Русенското сдружение „Еквилибриум“ е един сред одобрените вчера от правителството 14 члена на Съвета за развитие на гражданското общество в България. Кабинетът приключи процедурата по избор, направен още преди две години. 
 „Съзнаваме огромната отговорност, която ни гласуваха десетки колеги от гражданския сектор с този публичен избор. Вече се притеснявахме, че Съветът изобщо няма да заработи“, коментира за „Утро“ изпълнителният директор на „Еквилибриум“ Елена Петкова. „Секторната ни политика е социалната и правата на децата. И в новата структура ще работим, за да се чуе гласът на социално ориентираните граждански организации и хора“, допълни Елена Петкова.
Организациите в Съвета за развитие на гражданското общество бяха избрани още през 2020-а година след ясен и прозрачен процес на национално номиниране и онлайн гласуване. Впоследствие бяха определени и техните представители поименно. Консултативният орган трябваше да заработи към министерския съвет, за да отстоява интересите на гражданския сектор в отношенията с изпълнителната власт. През април 2020-а обаче в България се развихри истинска хибридна война срещу сектора, която доведе от оттегляне на Стратегията за развитие на детето и отказът на страната да подпише така наречената Истанбулска конвенция. Кабинетът Борисов 3 спря процедурата по избор на новия консултативен орган. Гражданските организации протестираха без успех. В открито писмо до президента Румен Радев през миналата година те напомниха за ангажимента на държавата да осигурява прозрачен диалог и взаимодействие със структурите на гражданското общество.  
 Сегашният кабинет очевидно дава път на консултативния орган. Избраните членове на Съвета са 14 неправителствени организации в обществена полза, с опит в осъществяването на дейности за подкрепа на развитието на гражданското общество и на гражданското участие. Мандатът на избрания състав е 3-годишен. Единствената извънстолична организация в него освен „Еквилибриум“ е фондация „Карин дом“ от Варна.