Кандидатът за президент на БФС Димитър Бербатов започна вчера от Русе предизборната си обиколка на страната и се срещна с представители на клубовете от областта. В препълнената конферентна зала на хотел „Космополитън“ дойдоха известните в близкото минало футболисти на „Дунав“ Никола Христов, Павел Малинов, Благой Далев, треньори, деятели, фенове. Изненадващо на сбирката се появи и изпълнителният директор на „Лудогорец“ Ангел Петричев.
„Идваме в Русе, не да ви агитираме сляпо, а да ви запознаем с идеи. Който ги харесва, нека да ни подкрепи. Няма да ви обещавам неизпълними неща. Не съм лъжец. Искаме мандатите за шеф на БФС да са три. За съжаление вчера /в понеделник/ Изпълкомът имал заседание, на което въобще не е била обсъждана точката извънредният конгрес на 18 март да бъде и изборен. Очакваме всичко от тези хора. Нито са запазили зала за форума, все едно конгрес няма да има. Нямат никакви законови основания да протакат. Изпуснали са всички срокове“, каза Бербатов.
Той допълни, че сегашните управници на БФС копирали идеи от неговата програма и даде пример с въвеждането на електронни кортотеки в аматьорския футбол.
На въпроса дали 11-те клуба от Русенска област, приети за нови редовни членове на БФС, ще имат право да гласуват на 18 март, след като Агенцията по вписванията не е благословила решенията на предишния конгрес, Бербатов отговори: „Надявам се да нямате пречки!“.
Бившият нападател на „Манчестър Юнайтед“ постави ударение върху школите и аматьорския футбол.
„Оттам трябва да се тръгне, за да вървим нагоре“, каза той и обеща облекчения за тези клубове като съдийски и всякакви други такси. Уговорката беше - след задължително партньорство с държавата.
Според него лицето на БФС трябва да са резултатите на националния отбор и призова елитните първенства да бъдат администрирани от Професионалната футболна лига.
Попитаха го как ще коментира изявленията на старши треньора на националния отбор Ясен Петров и на новия шеф на държавните отбори Георги Иванов-Гонзо, че ще напуснат постовете си, ако Борислав Михайлов не бъде преизбран, той отговори: „Ами щом смятат, че не работят за БФС, а за един човек, нека да го направят“.
Засегната бе и темата за многото чужденци в елитните ни отбори. Бербатов заяви, че ако стане президент, всеки клуб ще има право да ползва по трима чужденци от държави извън Европейския съюз. Ангел Петричев реагира с „приятелско мнение“ - чужденците не били проблем, всеки български играч, който можел да се докаже, имал чудесна възможност да го направи.
Въпросът за тв правата за излъчване на мачовете от родния шампионат Бербатов коментира така: „Като влезем в БФС, ще прегледаме договорите. Истината е, че тези права трябва да бъдат факт след търг“.
Той повтори и тезата от първата си визита в Русе през миналата година - че представителите на 28-те региона трябва да имат думата с гласуване за избор на председателите на Областните футболни съвети.