Абсурдната глоба от 750 лева лева за 21 секунди закъснение и други подобни проблеми на превозвачите ще бъдат представени от областния управител Анатоли Станев на министъра на регионалното развитие Гроздан Караджов.
Станев и заместникът му Людмил Христов се срещнаха вчера с потърпевшата Елка Недялкова, чиято фирма притежава камиона, станал обект на наказание, за което не е виновен. Шофьорът е платил нужната такса в 17.34 часа и потеглил спокойно към Дунав мост. ТОЛ системата обаче отчела плащането в 17.37 часа, а 21 секунди по-рано камерите на същата система го засекли и заради липсата на информация за платена такса го маркирали като нарушител. И на границата водачът бил полян с леден душ.
Елка Недкова веднага сигнализирала компетентните институции, включително и работещите в ТОЛ системата в столицата. И получила класическият бюрократичен отговор - да плати, а после може да обжалва глобата в съда.
Това съвсем не е единичен случай, стана ясно по време на вчерашната среща на Анатоли Станев и Людмил Христов с потърпевшата. По тази причина областният управител поиска от транспортните фирми информация и за други подобни парадокси.
„Неприемливо е в една европейски държава да съществуват подобни несъответствия. Това убива бизнеса, а политиката на правителството е насочена точно срещу подобни практики“, заяви Станев и поиска да се намери нужното законодателно или техническо решение такива неща да не се повтарят.