Паметен знак на Стоян Михайловски - автор на текста на всеучилищния химн „Върви, народе възродени!“, ще бъде поставен в Русе, ако съветниците дадат зелена светлина на проекта на предстоящата сесия. Инициативата на група интелектуалци е представена от кмета Пенчо Милков, проектът е дарение от арх. Венцислав Илиев и вече е одобрен от Комисията по градски дизайн. Според внесеното предложение, паметникът ще се изгради на обособено място на ул. „Константин Димчев“ 6, на площ около 16 кв.м. Пространството ще бъде оформено така, че да дава възможност за поднасяне на цветя, ще има добра визуална достъпност.  
Композицията предвижда гранитна плоча с изписани първите редове на химна и бронзов барелеф с лика на Стоян Михайловски. Специален надпис ще разказва, че „на това място е била къщата, в която на 15 април 1892 година видният творец е написал текста на химна, посветен на 24 май - ден на българската азбука, просвета и култура, и на славянската книжовност“.
До момента единственият знак за това събитие е била паметна плоча, монтирана на четириетажната жилищна кооперация, издигната на мястото на къщата. Днес тя е невидима за минувачите, казват вносителите на предложението.
Стоян Михайловски пише текста на „Върви, народе възродени!“, докато е учител по френски език в Русе. Тази година на 15 април се навършват 130 години от събитието.