„Конгресът бе един сериозен знак за промяната на политиките на ВМРО и за единство в организацията. Най-изявените лидери не се втурнаха в надпревара кой да води дружината, а постигнаха едно съгласие за бъдещето на организацията. ВМРО не е партия, която сменя идеологията и приоритетите си. А моята роля ще е същата като на другите – да върша работа. Няма борба за първенство, ще си разпределим функциите следващата седмица на среща на ръководството. Аз ще поема нещата, свързани с вътрешната политика на страната, вижданията в икономическата и юридическата сфера“, каза вчера за „Утро“ Искрен Веселинов, който на национален конгрес на ВМРО в събота беше избран за един от тримата съпредседатели на партията. Другите двама са Ангел Джамбазки и Александър Сиди. Още един русенец има в ръководството на воеводите - Юлиан Ангелов, на когото отново бе гласувано доверие да бъде главен секретар. Петима от ВМРО-Русе бяха избрани също в новото ръководство. Бившият областен управител Галин Григоров влезе в Изпълнителния комитет на ВМРО, а членове на Организационния съвет на партията станаха Траян Тотев, Стамен Димитров, Ивелин Иванов и председателя на Общинския съвет Иво Пазарджиев.
„Няма промяна във функциите ми в Русе и аз ще продължа да бъда лидер на русенската структура, защото ние сме една общност и това няма да се промени“, коментира Веселинов, който е дългогодишен областен председател на ВМРО - Русе и досегашен зам.-председател на партията, както и депутат в 43 и 44 Народно събрание.
Конгресът на ВМРО беше свикан след последните парламентарни и президентски избори на 14 ноември 2021 година, на които партията показа незадоволителни резултати и тенденция на загуба на гласове. Тогава дългогодишният лидер Красимир Каракачанов подаде оставка. 
„Лошите резултати имат своите обяснения, те са свързани с политически партньорства, които сме правили в миналото. ВМРО няма да участва в безпринципни коалиции, не казваме, че сме си себедостатъчни, но народът е казал „С какъвто се събереш, такъв ставаш“. Ние ще останем лоялни на себе си, приоритетите ни са да опазим историческата истина на България и националния интерес, да защитим българските общности, останали извън границите. Почти 7 години ВМРО осигури спокойствие за потребителите на енергия в България, а сега виждаме тъкмо обратното – галопиращи цени, които могат да сринат икономиката. Продължаваме и политиката ни за подкрепа на българските семейства. Започва и дебат за конституционните промени, ние ще имаме една сериозна заявка по темата“, каза още Веселинов.