Д-р Николай Узунов е специалист по орална хирургия в УМБАЛ „Медика Русе“. Завършил е като магистър по дентална медицина в Медицинския университет в Пловдив през 1984 година, а девет години по-късно придобива специалност по орална хирургия в същия университет. Има допълнителни квалификации в областта на оралната имплантология, лазерната хирургия и други. Членува в множество европейски и международни организации, част от които са: Европейска асоциация по остеоинтеграция,  Европейска асоциация на тъканните банки, Международен екип по имплантология Straumann със седалище в Берн и Американска асоциация по периодонтология.

- Д-р Узунов, наскоро проведохте първата в региона скринингова кампания на лицево-челюстната област. Обяснете първо какво представлява тази специалност?
- Лицево-челюстната хирургия е синтетична специалност, която обединява терапевтични и оперативни методи от хирургия, стоматология, неврохирургия, уши, нос и гърло, офталмология. В тази връзка искам да уточня, че в отделението по лицево-челюстна хирургия в Университетска болница „Медика Русе“ нуждаещите се
пациенти с различни травматични, онкологични, възпалителни и вродени заболявания в областта на главата и шията
могат да получат лекарска помощ и консултация и при нужда да бъдат насочени към специализирани национални звена за лечение. В момента покриваме цялата патология, която е обект на зъбно-алвеоларната хирургия.
- Към какви заболявания беше насочена кампанията за безплатни прегледи на 29 януари и 5 февруари?
- В посочения период болницата проведе безплатни прегледи на пациенти, страдащи от заболявания в лицево-челюстната област. Кампанията беше насочена предимно към т. нар. „трудни случаи“ - остри и хронични заболявания на долночелюстната (темпоро-мандибуларната) става и с нарушения в оклузията и дъвкането, остра и хронична болка в областта на лицето, шията и горната част на гърба и рамената, на пациенти с невралгии, неврити и неясни хронични болкови състояния,    частично или тотално обеззъбени пациенти с
тежка атрофия на челюстите, при които рутинното протезиране, включително и със зъбни имплантати, е невъзможно
на пациенти с остеопороза и онкологични заболявания - множествен миелом, рак на гърдата и простатата, и други, които провеждат терапия за заздравяване на костите и се нуждаят от дентална помощ, както и хора с онкологични заболявания в лицево-челюстната област.
- Каква беше основната цел на тези прегледи?
- Основната ни цел бе да установим честотата и тежестта на тези групи заболявания, да се подпомогне тяхната диагностика и да се окаже методична помощ в случаите, които подлежат на амбулаторно лечение.
Първите такива прегледи се проведоха на 29 януари и на 5 февруари. Явиха се общо 27 пациенти от областите Русе, Силистра и Велико Търново. Част пациентите се представиха с повече от едно заболяване в лицево-челюстната област и множество придружаващи заболявания на вътрешни органи и системи. Патологията, която наблюдавахме, беше
заболявания на венците и зъбите при шест човека, при други двама открихме заболявания на слюнчените жлези, седем бяха със заболявания на долночелюстната става и нарушения в оклузията
На един мъж и една жена установихме неизяснена неврологична симптоматика, на които тепърва предстои провеждане на комплексна диагностика. Шест пациенти бяха с доброкачествени тумори и кисти, пет с онкологични заболявания, трима с медикаментозна и бифосфонатна остеонекроза на челюстите, а двама бяха с тежки полиалергии към медикаменти.  
Пациентите със заболявания на зъбите и венците подлежат на диагностично уточняване и амбулаторно лечение от техния личен стоматолог, тъй като не се нуждаят от хоспитализация. 
Единият от болните със заболяване на слюнчените жлези подлежи на разширена диагностика и комплексно лечение от ревматолози, имунолози и орални и лицево-челюстни хирурзи, тъй като най-вероятно се касае за полиорганно автоимунно заболяване.
- Какво друго ви направи впечатление от прегледаните пациенти?
- Висока е честотата на страдащите от заболявания на темпоро-мандибуларната става. И при седемте случая, които се явиха, наред със ставните отклонения открихме и проблемна оклузия.
В 5 случая установихме непоникнали мъдреци, разположени много дълбоко в костта
Това често води до разместване на зъбите и съответно до нарушения в захапката и неправилна работа на ставата. При тези пациенти е важна точната диагноза. Трябва да се открият причините за възникване на състоянието или заболяването и да се установи кое е първичното нарушение - отклоненията в захапката или нарушенията в ставата, тъй като успехът от лечението зависи от това. 
- Как поставяте диагнозата за заболявания в лицево-челюстната област?
- Поставянето на диагнозата често става трудно. Тя допълнително се усложнява от факта, че Балканският полуостров (в това число и България) е район с висока честота на отклонения и заболявания на долночелюстната става в сравнение с останалите райони по света. Диагнозата и лечението на ставните заболявания трябва да се провежда в тясна връзка между много специалисти. В диагностично-лечебния екип влизат стоматолози, ортодонти, орални и лицево-челюстни хирурзи, ревматолози, невролози, физиотерапевти, но
основната тежест в диагностиката и лечението се пада на лекарите по дентална медицина и ортодонтите
Случаите с неуточнена болка в лицево-челюстната област също изискват комплексен лечебно-диагностичен подход. Значително повече са болните с неврологична симптоматика, неврити и невралгоподобни симптоми. Единият от тези пациенти е с много тежка атрофия на долната челюст и силни болки, които не се повлияват от неврологичното лечение. Вероятната причина за оплакванията е „стопяването“ на челюстта. При силно изразена атрофия отворите на менталния нерв „изплуват“ нагоре и лесно се травматизират, а травматизираните нервни окончания реагират с болка. Дали това е така, следва да се докаже диагностично.
Доброкачествените тумори и кисти при прегледаните пациенти засягат кожата на лицето и шията, устните, устната кухина и челюстите
Един от тези болни вече е опериран, останалите подлежат на операции в планов порядък. За целта е необходимо да проведат назначената предоперативна подготовка и да не се страхуват от операцията.    
От представилите се 5 онкологично болни 2-ма са с новооткрито заболяване и подлежат на диагностика, вкл. биопсия, и определяне на лечението. Процедурите трябва да се проведат в болнична обстановка, тъй като и двамата са с множество придружаващи заболявания. 
- Какво представлява медикаментозната и бифосфонатната остеонекроза на челюстите?
- Това са новопризнати нозологични единици. За първи път бифосфонатната остеонекроза е описана през 2003 година. Това е странична реакция, която се проявява по време на или след лечение на костни метастази и други разрушаващи костта заболявания (остеопороза, болест на Пейджет и други) с кост-моделиращи агенти. Към кост-моделиращите агенти се отнасят бифосфонатите, моноклоналните антитела и прочие медикаменти. При тези болни отговорността на лекарите по дентална медицина е голяма, тъй като
реакцията почти винаги се отключва след или по време на инвазивни дентални процедури, каквито са екстракцията на зъби и денто-алвеоларната хирургия
В тези случаи се провежда медикаментозна подготовка в колаборация с онколози, имунолози и ревматолози, за да се намали рискът от разрушаване на челюстите. От тримата пациенти с медикаментозна и бифосфонатна остеонекроза на челюстите 2-ма са с онкологични заболявания и един се лекува за остеопороза.
Пациенти с тежка медикаментозна полиалергия задължително подлежат на обработка в болнична обстановка поради опасностите за тяхното здраве и живот.  
Можем да кажем, че
тези скринингови прегледи дават добра представа за честотата и тежестта на лицево-челюстната патология
в област Русе и околните области. Наред с това, те се провеждат в почивни дни, което ги прави по-достъпни и дава възможност за диагностично и терапевтично уточняване на повече пациенти.