„Директорското място в операта не ми беше фикс идея, а дълго обмисляно решение - и това ми даде яснота и спокойствие, за да се представя добре. Проведохме задълбочен разговор, с много въпроси от страна на комисията“. Това каза за „Утро“ оперният бас Пламен Бейков, който се е представил най-добре сред четиримата кандидати на конкурса за оперен шеф в Русе.
„Надявам се да дадем на публиката надежда, да я приласкаем. Най-големите предизвикателства са предстоящият ремонт и да спре допълнителното задлъжняване“, коментира Бейков. И декларира, че ще работи с досегашния директор Иван Кюркчиев.
„Истината е, че този дълг, който аз наследих, се оказа непосилен. Направих всичко възможно, през 2019-а бяхме тръгнали нагоре, а после дойде ковид и се сринахме отново. Това се оказа решаващото“, коментира за „Утро“ досегашният директор Иван Кюркчиев. „Надявам се, че ще постъпим като европейци - Пламен Бейков ще дойде, аз ще му предам поста и ще продължим да работим заедно, защото развитието на културата в Русе е кауза“, допълни Кюркчиев.
Самият той лично се обадил на Бейков, за да го поздрави за победата, споделиха и двамата пред „Утро“. Останалите участници в надпреварата са били диригентите Георги Симеонов и Иван Илиев.
От Министерството на културата традиционно обясниха за „Утро“, че официалното назначаване се очаква до десетина дни. Очаква се в ютюб канала на министерството да бъдат качени записите от изслушванията на кандидатите, за да бъдат публично достъпни техните концепции.
До директорския конкурс в операта на Русе се стигна, защото мандатът на Иван Кюркчиев изтече. Състезанието беше обявено още през октомври миналата година, но се проведе сега. 
Пламен Бейков е роден през 1967 г. в Свищов, възпитаник е на НГДЕК „Константин-Кирил Философ“ в София, завършил е оперно пеене в Кралския колеж за музика - Лондон и е специализирал при знаменития български певец Борис Христов в Рим. Солист на русенската опера, драматург, автор и водещ на образователни програми. Магистър по режисура на Музикалната академия в класа на проф. д-р Виолета Горчева.