„Преобразяваме цялото училище иновативно и съвременно. Искаме децата ни да учат в свежи и красиви класни стаи. Положили сме много доброволен труд, всеки лев е събран от наши благотворителни кампании“. Това казаха вчера учители и родители от ОУ „Иван Вазов“ по повод заведеното от колегата им Валентин Георгиев дело, че по проект на училището е унищожен негов стенопис. Както „Утро „ писа, Окръжният съд проведе първо заседание по случая, който трябва да реши нарушени ли са правата на интелектуална собственост на автора.
В момента в ОУ „ИВан Вазов“ стаите на първия етаж са пребоядисани и освежени. Всеки кабинет е решен в различен цвят. Проектът е с обща тема „Вдъхновение: Нашата България е един непознат и чуден свят“. Има и отделни теми за всеки етаж, обясни учителката Полина Лъвчиева.  
„Спечелихме проекта „Обичам моето училище“, по който ни даряват съвременни фототапети, но училището осигурява със собствени средства и доброволен труд пребоядисването. Проектът има дизайнери, те одобряват всяко предложение, рисунките на Валентин Георгиев просто не подхождаха на средата“, обясни учителят Илиян Караджов.
„Станахме професионални бояджии и строители, защото искаме децата ни да учат в тези преобразени пространства. През лятото ще запретнем ръкави отново за втория, после за третия етаж. Във фототапетите има холограми и 3D елементи - средата е адекватна на това, с което са свикнали съвременните деца“, обясни началният учител Николай Димов.
Инициативата „Обичам моето училище“ е на регистрираната във Великобритания благотворителна ортанизация Лайт Сорс (Light Source), чиято мисия е да създава позитивна среда в училищата, като мобилизира местни ресурси. В Русе ОУ „Отец Паисий“ също има подкрепен проект, заедно с десетки други школа и детски градини в България.