Майсторът на хиперреализма Володя Кенарев ще бъде елегантният живописен щрих в програмата на международния фестивал „Мартенски музикални дни“ тази пролет. Алхимикът на човешката душа, по думите на учителя му акад. Светлин Русев, ще покаже 25 от миниатюрните си картинни светове като част от програмата на форума.
Мартенският музикален празник по традиция съчетава музикалните и визуалните изкуства. В партньорство с Художествената галерия в Русе фестивалът обявява конкурс за нови визуални творби на съвременното изкуство, мотото е TONE/S/, инициативата е отворена за русенски творци, членове на Съюза на българските художници.
Програмата на Мартенските вече е достъпна на обновения сайт на фестивала. От 11 до 27 март фестивалният афиш предлага 19 различни събития на почитателите на класическата музика. Ще гостуват изпълнители от 8 държави, ще гастролират музиканти от Аржентина, Германия, Франция, Румъния, Литва, Русия, Македония и България.
Фестивалната структура е балансирана от 7 оркестрови програми, 10 ансамблови концерта и 1 оперен спектакъл. В репертоарно отношение концертите гравитират около няколко важни за европейската и българската музика годишнини, свързани с автори като Равел, Дебюси, Скрябин, Онегер и 100-годишнината от рождението на бележития български композитор Лазар Николов.          У