„Проблемът с увеличените сметки за ток, газ и парно в детските градини и училищата ще се появи през март, когато ще бъдат получени фактурите за енергията от началото на годината“. Това съобщи за „Утро“ шефката на общинския отдел „Образование“ Таня Тодорова. Досега много от училищата са имали договори за фиксирани цени на електроенергията, а от началото на годината вече са на свободния пазар. В Общината се притесняват и от драстичното повишение при цените на природния газ, защото някои от училищата и градините разчитат на синьото гориво за отопление.
„Още през декември миналата година писахме писма на всички, с които настояваме да бъдат пестеливи, да включват аварийно осветление в дворовете, да не разхищават енергия“, коментира Тодорова. Ако в училищата това все пак е възможно заради ротационното обучение, в детските градини няма как да се правят икономии. Причината е, че там се готви всеки ден топла храна за децата и разходите за енергия са сравнително постоянни. Въпреки че в момента на детска градина ходят едва една трета от русенските деца - 1434 от близо 4000 записани. Според общинските експерти това се дължи на родителските притеснения децата да не се заразят с Омикрон.
В 18-те детски градини и 31 училища и центрове на територията на община Русе в момента се правят подробни справки за използваната и платената електроенергия за пет месеца назад и в сравнение с декември 2020-а. Данните обаче са несравними, защото през декември 2020-а държавата беше в локдаун заради ковид и училищата и градините масово не работеха. И все пак е видно, че разходите за електроенергия непрекъснато се повишават. При детските градини делът на сметките за електричество през януари миналата година е бил 9% от общата издръжка, докато през първия месец на тази година скача на 20%. Миналия януари при училищата сметките за ток са били 9% от общите месечни разходи, този януари процентът се увеличава на 15.
Националното сдружение на общините и министерството на финансите изискват данните, за да определят компенсациите и стандартите за издръжка. От образователното министерство вече декларираха, че стандартите за издръжка се повишават, като за пръв път от много години насам те са повишени и за издръжка, и за трудови разходи заради увеличенията на заплатите в сектора.