„Боряна“ на великия Йордан Йовков е прослава на човешката природа, вълнува ме, защото показва вечния конфликт, който и днес съсипва нашата държава. Власт и пари, от една страна, а от другата - нежност и милост“. Това каза режисьорът Бойко Богданов на пресконференцията за представянето на най-новата постановка на русенския театър. 
Премиерата е утре, четвъртък, в Голямата зала на Доходното здание. Богданов, един от най-експресивните български режисьори в България, прави „Боряна“ със звезден екип. Носител на два Аскеера и два пъти ректор на Художествената академия, проф. Светослав Кокалов е сценограф на постановката. Костюмите са на Петя Стойкова, която работи с Богданов още от екперименталната му трупа „Елизавета Бам“ и също е носител на множество театрални отличия. Самият Бойко Богданов режисира театрални и оперни спектакли, пише музика и поезия, известен е с острите си публични позиции в изкуството.
„Поставял съм „Боряна“ и преди, но всеки път е нещо ново и различно. В ролята на Златил сега влиза Косьо Станев, който прави образ, изтъкан от собственото му светоусещане на интелектуалец и хегелианец“, признава Богданов. В ролята на Боряна публиката ще види Кристиана Ценкова. „Много бих искала публиката да ме види като мост между Боряна на Йовков и едно съвременно младо момиче, което има мисия и път в живота“, коментира Кристиана. Почти целият актьорски състав на русенския театър намира образите си в спектакъла. 
Режисьорът обещава и цялостен сценичен разказ, и поредица от живи картини. А между тях: мъдростта на световното изкуство, върху което днешните творци градят. И още нещо: ще се разпознаем. Олицетворени в образа на света.