Българските перли на ЮНЕСКО - културни и природни обекти, са събрани в изложба на Държавния културен институт, която се открива в сряда в Историческия музей в Русе. Повечето от фотосите са на авторитетния фотограф Иво Хаджимишев, текстове на три езика разказват за българските културни и природни паметници, включени в престижните листи на световното наследство.
Събитието дава своеобразно начало на отбелязването през 2022 година на 50-годишнината от приемането на Конвенцията за световно наследство на ЮНЕСКО.
Посетителите могат да научат повече за последния по време български ЮНЕСКО обект: вековните букови гори в Национален парк „Централен Балкан“, които вече са част от сериен обект на ЮНЕСКО „Старите и вековни букови гори на Карпатите и други региони в Европа“. Включена е информация за Ивановските скални манастири, Природен резерват „Сребърна“, Свещарската гробница, Мадарския конник, Национален парк „Пирин“, Боянската църква, Казанлъшката гробница, Старинния град Несебър и Рилския манастир.
Експозицията е част от дипломатическата програма на Държавния културен институт, представена е успешно в столиците на Франция, Черна гора и Тунис, очаква се да пътува за Германия и Хърватска.