Достъпът на пенсионери над 75 години и трудноподвижни хора до ваксини се улеснява от мобилен екип на Регионалната здравна инспекция. За да се възползват, те трябва да се запишат лично или чрез свои близки на тел. 0888 138 142 или на e-mail: [email protected]
Идеята е на д-р Елисавета Светославова от РЗИ.
„Не са малко случаите, когато възрастни хора искат да се ваксинират, но ги е страх да отидат до пунктовете, за да не се заразят там. Мисля, че в едно нормално общество е добре да помислим и за най-уязвимите“, каза д-р Светославова.
Засега услугата ще бъде достъпна само в Русе, но при добра организация с местната власт в други населени места от РЗИ са в готовност да посещават хора и в региона. Тази възможност не е нова, тя се предлага от шест месеца, но не е популяризирана достатъчно и малцина са се възползвали от нея. 
Със заболеваемост 1193 души на 100 000 население на двуседмична база областта остава в т.нар. тъмночервена зона или по новата класификация в третия етап по разпространение на коронавирусната инфекция. Това е причината вчерашните данни за разпространение на Ковид-19 да се приемат с уговорката, че те не отразяват реалната картина заради малкия брой направени тестове.
33 са регистрираните в неделя нови случаи, а оздравелите са 205. Трима души са загубили живота си. Активните случаи към момента са 1896. В болница са 218 души, 46 от тях са в реанимация. До момента в региона са извършени 122 251 имунизации. 56 656 души са с по две дози, а 18 585 с бустерни.