Модна компания в Русе ще наема работници от чужбина заради недостига на кадри у нас, съобщи в собственикът й д-р Ахим Байерл. През последните дни той преведе последователни срещи с кмета Пенчо Милков и  зам.областния управител Синан Хебибов, посветени на същата тема.  
Заради пандемията компанията, която шие официални облекла, е загубила 50 процента от оборота си.
„Пандемията ни удари много лошо, защото ние правим официално облекло. В пандемията пазарът се сви много, но сега това се променя. Ние почти достигнахме нивата на оборота отпреди кризата. Сега имаме друг проблем - липсват работници“, каза пред БТА собственикът на БТБ „България“ д-р Байерл.
Компанията търси 300 работници за производството
В компанията работят 600 служители. Половината са шивачи, а другата част са специалисти - моделиери, дизайнери, технолози. Необходими са още 300 работници в производството, както и около 40 специалисти.
„Ще се опитаме да разрешим този проблем по два начина. Трябва да убедим българските работници, че старият имидж на шивашката индустрия, познат на широката общественост, не е реалността във всички фирми. В нашата компания имаме регулирано работно време. Всички заплати се плащат официално. В случаите, когато се налага да се работи извънредно, това се заплаща“, разказа той.
Признава, че работата на шивачите е много тежка.
„Това е квалифицирана работа и ние трябва да заплащаме това като за квалифицирана работа. Шивачката трябва да получава значително повече, отколкото получава един асистент-продавач в магазин. Все още не сме достигнали тези нива“, посочи Байерл.
Отбеляза, че през миналата година заплатите на работниците му са повишени с 25 процента, а през тази година се планира ново увеличение с 20 процента.
„Трябва да убедим нашите клиенти да приемат тези по-високи заплати. Те трябва да разберат, че ако искат да произвеждат в Европа, трябва да заплащат за европейски заплати“, обясни д-р Байерл.
Той се надява и университетите и професионалните гимназии да се адаптират по-бързо към нуждите на бизнеса и да подготвят по-добре възпитаниците си.
„Дори и това да се случи, то няма да е достатъчно. Затова търсим работници от чужбина. Искам хората в България да разберат, че чуждестранните работници няма да отнемат работните места на българите. Те само ще ни помогнат да останем в бизнеса“, каза бизнесменът.
Дружеството ще търси работници от Узбекистан, Бангладеш и Монголия
Според собственика на дружеството не е лесно да се наемат работници от страни извън Европейския съюз. От компанията са се насочили към Узбекистан, Бангладеш и Монголия, но процедурата е сложна.
„Има определени квоти, които ограничават наемането на работници. За големите компании квотата е 20 процента - такава част от работниците във фирмата могат да бъдат чуждестранни. Процедурите за получаване на работна виза и работно разрешително също са сложни. Например в Румъния процедурата е значително по-облекчена. Това е и причина румънските предприятия да имат назначени много работници от чужбина. В същото време ние губим поръчки“, посочи д-р Байерл.
Той се надява да наеме първите 40 работници след четири месеца, но за това ще е необходима и подкрепата на държавните институции. След като чуждестранните служители бъдат обучени, компанията ще наеме още.
Компаниите трябва да направят професията шивач привлекателна за младите
Байерл обясни, че модните компании са тези, които трябва да направят професията шивач привлекателна за младите хора. Даде пример с предприятие на известна модна марка в турския град Измир с много млади хора и с атрактивна работна среда.
„Това е нашата цел. Ние не се считаме за шивашка компания. Ние сме модна компания. За нас е необходимо всеки от своя страна да допринася за цялостния процес“, каза Байерл.
Призна, че през последната година в компанията не е потърсил работа нито един възпитаник на гимназия или университет. По думите му повечето от младите, които завършват, не работят след това в индустрията, а причините са много.
Във фирмата от 14 години като шивач работи 40-годишният Владимир Иванов. Според него младите искат бързо да забогатеят и затова браншът не е привлекателен за тях. По думите му няма мъжка или женска професия.
„Това е хубава професия. Завършил съм средно специално образование в гимназията по облекло. Работя от 20 години в този бранш. Не се оплаквам. От много време млади хора не идват да работят като шивачи. Не знам причината. Може би търсят бърза реализация, бързо да забогатеят. Тук се изисква необходимото време за свикване с конкретна манипулация. На мен не ми е трудна тази професия“, каза Иванов.
Помощник-бригадирът Гюнай Гавалджи е в бранша от 34 години. Работи във фирмата от десетина години. По думите й отговорността в производството е голяма, но липсват млади хора.
„Младите искат да се реализират, но не искат осем часа да стоят на едно място. Гледат да са в движение, например да са барманки“, отбеляза жената.