Джой е игрива и любвеобилна. Тя е петмесечно куче, което си има дом и грижовна стопанка, но не толкова щастлив е бил животът на кутрето доскоро. Предишният му стопанин го изоставя в края на миналата година в общинския приют за безстопанствени животни в Русе. След като изглежда, че му е обърнала гръб, съдбата се усмихва на четириногото и в началото на януари е осиновено от 70-годишната Жозефина Михайлова, завърнала се наскоро в Русе след 25 години живот в Америка.
„Върнах се от Ню Йорк с 21-годишно куче, което почина преди три месеца. В един момент с моята приятелка решихме, че не можем повече така, празно ми е без животно вкъщи. Откак се помня живея с животинки, защото любовта на животните е нещо невероятно, което не може да се опише. Понякога дори си задавам въпроса дали обичам хората повече или животните - те няма да те обидят, няма да те нагрубят без причина“, разказа за БТА Жозефина Михайлова.
Жената отишла до приюта на 4 януари.
„Така взех Джой. Улична превъзходна, но се оказа умно и добро животинче. Поддава се на възпитание. Сега сменяме зъби, учим се да живеем заедно. Мога да кажа, че в сравнение с всички други „елитни“ кучета, които съм имала, тя се оказа май най-послушна. В нея има много любов и се опитва, когато получи любов, да я дава също. Вижте какви топли кафяви очички има. И се радва, и е игрива, и може да проговори скоро. Като си говорим с нея, се опитва да контактува по някакъв начин“, разказа с усмивка Жозефина.
Преди две години донесла голямо количество дрехи и храна за приюта. Тъжно й е, че в България има толкова бездомни кучета.
„В Ню Йорк не съм виждала едно куче на улицата. Тук не излизаме от вкъщи без някаква храна в джоба си или да купим нещо по пътя, за да нахраним някоя животинка. Хората трябва да осиновяват кучета, защото така правиш добро, създаваш по-добър живот на едно изпаднало в беда животинче. Как да го оставиш да страда, да мръзне. Чудех се дали да не си взема и две, но съм на такава възраст, че не ми е леко да шетам на две бебета“, усмихна се жената.
Шестстотин животни са осиновени за година от приюта в Русе
600 четириноги са поели от русенския приют за безстопанствени животни към новите си домове. Осиновени са основно кучета, но и котки.
„Имаме много кандидати за осиновяване на кучета, но винаги правим предварително интервю, за да изясним при какви условия ще бъдат гледани тези животни - дали стопаните имат предишен опит, какво се е случило с животното, което са гледали, имат ли деца. Условията, при които ще бъдат гледани животните, за нас са изключително важни, каза управителят на приюта Жени Попова.
По думите й има много осиновявания в чужбина, предимно в Германия.
„Повечето от животните заминават там, защото условията са по-добри, отколкото в България“, каза Попова.
В приюта има 10 гледачи, които работят седем дни в седмицата, защото грижата за животните е постоянна - трябва да бъдат нахранени, обслужени, обгрижени. Нуждаят се и от внимание.
Доброволци помагат на служителите в приюта
За животните в приюта се грижат и доброволци.
„Много се радваме за помощта, която ни оказват доброволците. Те са част от нашия процес. Няколко пъти седмично идват, самоорганизират се. Това са наши приятели. В приюта разхождат животните и ги социализират. Преди да бъдат осиновени кучетата имат нужда да преминат през терапия - да контактуват с хора, да бъдат разхождани на каишка. Това е много важно за малките кученца - ако не бъдат разхождани като мънички, те подивяват и осиновяването е невъзможно“, разказа още Попова.
Юлия Маринова е един от доброволците, помага в приюта от три и половина години.
„Реших да стана доброволец, защото кучетата в приюта имат изключително голяма нужда от приятели, от гушкане, от разходка. Всичко друго си имат - имат храна, имат вода, но нямат любовта, която заслужават“ разказа тя.
Прекарва в приюта по няколко часа.
„Кучетата искат най-много любов, но също да се разходят и да си хапнат. Има кучета, които се нуждаят много от социализация, да свикнат с хората, за да бъдат осиновени и да си намерят по-бързо дом. Кучетата трябва да бъдат осиновявани, защото ще бъдат по-щастливи, никога няма да са самотни, никога няма да бъдат без приятели. Кучето е най-добрият приятел на човека - колкото и банално да звучи, това е истина. Най-голямата любов човек получава от животното, всичко друго е преходно“, каза Юлия Маринова.
Жени Попова призова хората да осиновяват животни, защото те са изстрадали.
„Ние работим с тези животни, знаем техния характер и темперамент. Можем да препоръчваме винаги най-подходящото куче или коте за съответното семейство. Животните, които се осиновяват от приюта, са кастрирани, обезпаразитени, ваксинирани и с ясен здравен статус“, каза още Попова.