Диагностицираните с коронавирус в Русе и региона от началото на пандемията през март 2020 година минаха поредната психологическа граница и до края на изтеклата седмица бяха 30 015 или малко над 14% от жителите на областта. Това обаче са само официално регистрираните случаи. Ако към тях се добавят и онези, които са боледували, но не са се тествали, а са се лекували вкъщи според указания по телефона, както и тези, които са били инфектирани, но не са проявили симптоми, процентите със сигурност ще прескочат 20, т.е. най-малко всеки пети в областта вече се е срещал с най-голямото предизвикателство към световното здраве от времето на чумните, грипните и холерните епидемии назад във вековете.
През изминалите почти две години с вируса са се справили 26 216 заразени, но 1728 души са загубили живота си.
Активните случаи в момента са 2072. През последните три дни на изтеклата седмица новозаразените са 494, а оздравелите - 789. Починалите са 11.
През седмицата в Русе и Бяла с различно разписание ще работят шест „зелени коридора“ за имунизации - в Белодробната болница, в двете университетски болници, в Медицински център „Медик консулт“ на ул. „Воден“ 6, в Медицински център 1 на ул.“Борисова“ 36 и в болницата в Бяла. Имунизации се извършват и от общопрактикуващите лекари.