Софтуерна манипулация на електромера спестила на русенец над 28 000 киловата ток за три години, но сега той ще трябва да плати 5172,76 лева на „Енерго-Про“ за закъснялата сметка, реши Русенският окръжен съд. Тъй като делото обикаля вече трета година по инстанциите и е върнато за ново разглеждане от Върховният касационен съд, той ще трябва да брои още към 5000 лева за извършените експертизи, за адвокатски възнаграждения и съдебни такси.
Манипулацията е установена за пръв път през декември 2019 г. когато електромерът е сменен от „Енерго-Про“ за проверка на съмнително ниските му показания. При първоначалната инспекция на техническите изисквания е установено отсъствие на механични дефекти на кутията, на клемите и на клеменния блок на електромера, както и наличие на всички необходими обозначения на табелката. По-детайлният преглед в Българския институт по метрология обаче показва, че освен потребление по стандартните дневна и нощна тарифа електромерът отчита показания по трета, която не се визуализира по никакъв начин на дисплея и инкасаторите не могат да я засекат. По тази невидима тарифа били навъртени 28202.488 квтч. И „Енерго-Про“ издава коригираща фактура за 5172,76 лв. с ДДС за потребена, но неотчетена енергия.
Русенецът обаче оспорва тази сметка и на първа инстанция печели делото, тъй като точният момент на препрограмиране не е установен и съдът решава, че няма доказателства за правилно определяне на задължението. „Енерго-Про“ обжалва и Върховният касационен съд постановява да се извърши втора комплексна експертиза, която потвърждава манипулацията на електромера, както и това, че изчислението на задължението е извършено правилно. Поради което връща делото в Русе за ново решение. Така заради опита си да се измъкне от плащане спестовникът ще трябва да плати двойно по-висока сума. Решението отново може да се обжалва пред ВКС в едномесечен срок, който обаче всъщност се е произнесъл вече по казуса, така че тази последна възможност може би няма да се използва.