За по-малко от две години младият русенец Мирослав Митев се превърна в един от най-известните български инфлуенсъри с над 266 000 последователи в социалната мрежа ТикТок, където е познат под името iammiroslavmitev. Неговите видеоклипове са основно комедийни, а танцът му „Анаконда“ се превърна в движението на 2021 година.

- Г-н Митев, разкажете ни малко повече за човека, който сте извън платформата ТикТок, където придобихте популярност.
- На 27 години съм, от Русе. Тренирах 10 години футбол и имах надежди да се развия в тази посока, но да кажем, че пораснах. Исках да се занимавам със социални мрежи по някакъв начин, защото интернет предлага много възможности. Избрах ТикТок и се развивам в тази платформа вече две години.
- Изглежда сте един от първите български ТикТок инфлуенсъри, тъй като приложението скоро придоби популярност у нас. Как развихте платформата си?
- Насочих се към ТикТок, защото следвам няколко американски инфлуенсъри, откъдето разбрах, че тази социална мрежа има много „organic reach“, което означава, че като качиш клипче, то достига до повече хора, за разлика от Инстаграм. Това е, защото платформата е нова и за да задържи вниманието на хората, едно клипче в нея се разпространява, достигайки повече хора. Така реших да пробвам, качих няколко клипчета, но не се получаваха много добре, защото правих това, което виждах от останалите създатели в платформата. 
Реших да направя нещо мое си. Спрях се на забавни клипчета, защото мисля, че имам добро чувство за хумор
- Разкажете за първите ви клипове или опитите да създадете онлайн съдържание?
- Знаех, че трябва да направя нещо, с което да се отлича. Отидох до нашето кръгово, до Арена Русе, и реших да направя нещо като анкета тип „лудия репортер“, за да видя дали хората са запознати с ТикТок. Всякакви хора спрях и повечето знаеха, а това беше преди две години, когато приложението не беше толкова популярно. Друго подобно клипче беше, когато реших, че ще изляза и ще питам хората дали знаят кой е на банкнотата от 5 лева. Това е българският художник Иван Милев. Излязох с три такива банкноти с идеята да ги подаря на първите трима, които отговорят правилно. Още първите двама човека дадоха верния отговор, но пък после още 10 човека минаха, докато подаря и третата банкнота. Това са първите ми видеа. Те не са толкова добри като това, което правя в момента, но аз съм ги оставил, за да видят хората, как съм започнал. 
- В момента имате огромен брой последователи и клипчетата ви събират над 700 000 гледания. Какво е чувството да придобиеш толкова бързо популярност?
- Определено 
в началото ми беше малко странно, когато по улицата започнаха да ме разпознават хора
Така са ме спирали за снимки, което за мен беше необичайно, защото аз не се приемам за известен като някой успял спортист или певец. Правя моите клипчета, за да се забавлявам аз и да забавлявам други. Не бих казал, че тази популярност ме е променила, но свикнах с нея. 
- Като създател в платформата основно правите комедийни скечове, но пък танцът ви „Анаконда“ достигна всяка социална мрежа и беше навсякъде през миналата година.
- Да, гледам да правя основно скечове от бита, според мен една шега е смешна, когато хората се разпознават в нея. Такива клипчета се опитвам да правя. Според мен обаче най-популярни са танците, защото самата платформа започна около тях, та аз се постарах те също да са смешни и да са мои движения. 
Как се превърна в такъв тренд танцът „Анаконда“? Честно казано, съвсем несъзнателно
Използвах го в няколко клипа. Забелязаха го хора, намериха го за забавен и реших да направя клип, за да обясня самите движения. Оттам вече стана тренд. 
- В скечовете често разигравате битови случки, например диалози в дадена ситуация. Някой помага ли ви за тях?
- Трябва ми втори човек, когато в скечовете има например женска роля. А и още един човек пред камерата прави видеото по-интересно. На моменти приятелката ми Джейлян Дауд е участвала в клипове. Тя се притесняваше, но се съгласи. Това пък отговори на въпросите на тези, които се питаха имам ли приятелка - да, ето я и нея!
- Колко време отнема създаването и записването на клип в ТикТок?
- Различно е, един клип може да се получи бързо, за 10-15 минути, ако имам идея за него и всичко стане на първия-втория опит при запис. Средно бих казал, че ми отнема час-два на ден. Някой път, ако се чувствам, че нямам идеи, е трудно, но 
знам, че трябва да продължа да качвам, защото алгоритъмът ще ме убие в противен случай
Тогава няма да има гледаемост. А аз съм такъв човек, че гледам да съм винаги в добро настроение, такива са и клиповете ми, а вдъхновението ми, вече споменах, идва от битови случки, които са навсякъде.
- Инфлуенсърството и онлайн бизнесът са сравнително непознати теми на българския пазар, та въпросът винаги е - изкарват ли се пари по този начин? 
- От самата платформа ТикТок не се изкарват пари, защото има само 5-6 държави, които са включени в техния криейтър фонд. Това означава, че заплащат само на създатели от тези държави. Сред тях например е САЩ, но България не. 
Изкарват се пари, само ако правиш някакви реклами на бизнес или продукт
Аз лично съм правил такива. Забелязвам, че нагласата на бизнеса е, че не иска още да използва ТикТок, защото мислят, че аудиторията там е малка, а по мои наблюдения не е така. Всеки човек търси да разпуска онлайн и да се забавлява, затова според мен бизнесът ще се насочи към ТикТок много скоро. Когато искаш да си покажеш твоя продукт, ще го насочиш там, където има най-много внимание в момента. А един инфлуенсър може да покаже продукт пред 500 000 човека. Мисля, че хората в бъдеще ще започнат да залагат много повече на ТикТок по тези причини.
Отделно имам свой „мърч“ или определени продукти за фенове - това са тениски, кейсове за телефон и суитчъри. За тях работя с две фирми, които се занимават с доставките и поръчките им. Освен това обаче 
работя и във воения завод „Дунарит“
- С такава голяма аудитория със сигурност идват и възможности. Планирате ли в личен план да надградите това, което в момента правите? 
- Идеята ми е да имам аудитория, за да мога да изградя някакъв онлайн бизнес и да развия себе си. Искам да се развия и в други платформи, планирам да развия свой YouTube канал. 
Нова посока засега в съдържанието ми е, че в неделя правя нещо като подкаст епизод в ТикТок и всяка седмица каня различен човек. Досега имам 6-7 епизода, канил съм Богдан Динчев, Ерджо, който е един русенски музикант и рапър. Мислех да го преместя него в YouTube, но форматът не позволява и ще продължа да го развивам в ТикТок. 
Идеята ми за подкаста е чрез него хората да видят извън ТикТок клипчетата, защото те са обикновено 30 секунди, бързи и в тях се случва нещо. А на подкаста мога да покажа как разсъждавам, както и публиката да види различни инфлуенсъри в една различна среда - какви хора са и какви интереси имат.
- Има ли разлика между образа ви в ТикТок и социалните мрежи и вас в истинския живот?
- Аз не поставям граница. Мисля, че 
колкото си по себе си, толкова по-лесно хората разпознават това
Не е гаранция, че всеки ще те хареса, но пък ако се представяш за някой друг, това не може да продължи дълго. Такива персони се износват в един момент, човекът се уморява и публиката го вижда в истинската му светлина. 
- Приложението е сравнително популярно, но главно сред млади хора. Запознат ли сте, каква е аудиторията ви?
- За разлика от Инстаграм, в ТикТок няма такава графа, която да анализира до колко години е възрастовата група, която те гледа. По мои наблюдения засега преобладават млади хора, но навлизат и хора на средна възраст между 30-40 години.
- Има ли определена онлайн общност, в която се вписвате като инфлуенсър?
- Има хора, които са ми направили впечатление от самото начало и с тях още поддържаме контакт. Кръгът е малък, по-скоро приятели. Но като инфлуенсър например бях поканен да участвам в една инициатива на Voice.bg. Това е страница, където създатели могат да отправят поздрав към някого при поръчка. Идеята беше 
да се разиграе състезание, вдъхновено от сериала „Игра на калмари“ /“Squid game“/
който стана сериал номер едно в света и бяха поканени 80 инфлуенсъри от България да пресъздадем играта. Бяха ни пратили локацията на първата игра по имейл, събрахме се, обясниха ни какво ще правим и започнаха снимките. Тогава стигнах до предпоследната игра, а Любо от „Игри на волята“ спечели. Там се запознах с него, както и с няколко други лица от ТикТок, които съм виждал, но не познавах лично. 
- В света ТикТок получава и критика, САЩ се опитаха да го забранят на своя територия заради съмнения за неправомерно събиране на информация, има и упреци, че действа ужасно пристрастяващо. Какво мислите за тази негативна страна?
- Може би е пристрастяващо, но, честно казано, всяко едно приложение е. Например фейсбсук - преди, когато като поколение бяхме на 13-14 години, родителите ни се караха постоянно, че стоим във Фейсбук, а сега точно те са по цял ден в приложението. Инстаграм също. По-скоро мисля, че 
човек трябва да се контролира как използва социалните мрежи, без значения коя
- Друг негатив на социалните мрежи са хейт коментарите, които застигат всеки. Какъв е вашият подход?
- Гледам въобще да не обръщам внимание, още от самото начало реших така да подходя, защото знам, че няма как да угодя на всички. 
- В подобни разговори има един задължителен въпрос, който обикновено предизвиква ирония, но пък отговорът му е интересен за всички - каква е вашата формула на успеха?
- Често са ме питали как се придобива популярност на такава платформа, искали са ми някакъв съвет, а моят отговор винаги е един и същ - просто трябва да си постоянен. Всеки ден да качваш клипчета и най-важното - съдържанието да е хубаво. Човек трябва и да си напасне аудиторията, може да си мислиш, че това, което качваш, е хубаво, но пазарът ще те оцени в крайна сметка.