Община Русе търси с конкурс директор на Дирекция „Местни данъци и такси“. Тази ключова за местната хазна позиция се заемаше 9 години от Даниела Робева, а през последните 6 месеца длъжността се изпълнява от Мария Старцева.
Освобождаването на Робева миналия август бе мотивирано със закъснялата дигитализация на предлаганите услуги в сектора на местните данъци и такси. Новите електронни услуги бяха въведени този януари, като системата заработи десетина дни по-късно от първоначално обявеното.
„Мина напрегнато и имаше трудности, ключово бе адаптирането ни към новия програмен продукт“, коментира по този повод и.д. директорът Мария Старцева. Тя не уточни пред „Утро“ дали ще се яви на конкурса, за да се бори за постоянно място.
Сред стандартните изисквания към кандидатите са магистърска степен на завършено образование и минимум 4 години професионален опит. Нов момент е тестът по законодателство в сектора на местните власти и финансите, както и защита на концепция за стратегическата визия на кандидатите как трябва да се подобрява обслужването на гражданите, за да се повиши събираемостта на местните данъци и такси. Срокът за подаване на документи изтича идната седмица.