Бившият футболист и старши треньор на „Дунав“ Людмил Киров ще започне работа в школата на германския „Майнц“, стана ясно преди дни. За да разбере повече, „Утро“ разговаря вчера с младия специалист.

- Г-н Киров, каква е историята около немския ви ангажимент?
- Аз съм свързан с Германия още от времето, когато играх 3 години за отбора на „Кобленц“. Тогава създадохме връзки с шефовете на „Майнц“. Преди време ми се обади президентът на клуба, който ме попита дали искам да работя в школата. Нямаше какво толкова да му мисля - беше естествено да се възползвам от такъв шанс, още повече че този клуб е сериозно име в Бундеслигата.
- Защо не опитахте да поемете отново отбор в България?
- Какво да правя тук? Спортът ни е на дъното. Хората мрат по болниците, без да им обърнат внимание, а ние сме тръгнали да се занимаваме с футбол. Каквато е държавата ни, такъв е и футболът ни - нула!
- Преди няколко дни бившият футболист на „Левски“ Илиян Стоянов-Коловати публикува гневно писмо, в което обвини БФС, че не му дава възможност да се включи в курса за треньорския „Про Лиценз“ и изрече в прав текст, че централата фаворизира знайни и незнайни специалисти. Докъде стигнахте във вашето намерение да се сдобиете с най-високия треньорски статут?
- Това е изключително болна тема. С Коловати карахме заедно курсовете последователно за лицензите „С“, „Б“ и „А“. При „Про Лиценз“ обаче ударихме на камък. Илиян е бивш национал, има частна школа в Япония, не е случаен човек, но...
- Какво е вашето обяснение?
- Много просто - БФС си играе на „наши“ и „ваши“. За курса, ако нямаш силни връзки, дори да знаеш и да можеш много, няма как да се вредиш. Ето още една причина защо реших да се махна от България. Колкото и да ми е мъчно, нямам място тук сега. Ще поработя в „Майнц“, ще трупам още опит и един ден ще се върна. Аз съм амбициозен човек и няма да се откажа лесно. Желанието ми е да работя на възможно най-високо ниво.
- Следите ли какво става в „Дунав“?
- Разбира се. Там кошмарът тепърва предстои. Много хубаво, че отборът ще се върне във Втора лига, но в клуба, доколкото знам, няма и една стотинка. Аз се чудя как Мартин /Цирков/ и Ивайло /Кирилов/ се мъчат и издържат. Съчувствам им отсега. Каква игра във Втора лига на мускули и ентусиазъм?! Ако в Русе не се намерят пари за футбол, за какъв спорт в този град можем да говорим!
- И последно - с каква възрастова група от футболисти ще работите в „Майнц“?
- Не знам. Ще разбера, като пристигна на място.
- Желаем ви успех?
- Благодаря!