Ножът, с който Павел Митев погуби приятелката си Поля Е. от Глоджево и наръга родителите й Снежанка и Димитър, е бил в сака с багажа му. Другите два ножа, за които трябваше окончателно да се изясни имат ли връзка с престъплението, нямат отношение към него. Това е заключението на допълнителната експертиза, която беше разгледана от Апелативния съд във Велико Търново, пред който 30-годишният мъж от Девин обжалва произнесената на 15 юни миналата година от Окръжния съд в Русе присъда - доживотен затвор при специален режим и плащане по 130 000 лева обезщетение на двамата родители на Поля.
Заключението на вещите лица на практика потвърждава тезата на прокуратурата, че хладното оръжие е било взето от убиеца още преди фаталната среща с бившата му любима - майка на тяхното общо бебе.
Предстои Апелативният съд да се произнесе по жалбата на Митев.
В основата на кървавия кошмар лежи болезнена ревност, стана ясно в предишни съдебни заседания.
Павел и останалата завинаги на 24 години Поля се запознали в интернет близо 2 години преди трагедията. По това време момичето живеело в Англия със своята близначка. След оживена романтична комуникация младият мъж отишъл на Острова и така връзката им от виртуална станала реална. Впоследствие заживели в Пловдив, а 4 месеца преди кървавата разправа им се родило и дете. Според близките на загиналото момиче обаче, животът на семейството бил белязан не от щастливи грижи за бебето, а от задушаващи и непрекъснато усилващи се подозрения на мъжа, че Поля може да го мами с друг или да го напусне. Затова започнал да я изолира от всички, не й позволявал да се вижда дори със семейството си.
В дните преди трагедията двамата имали конфликт, заради който Поля решила да отиде при родителите си в Глоджево. Не след дълго Павел тръгнал след нея, хванал автобус, като в багажа си взел нож, което било сигнал за замислената тежка разплата. Към 6.30 часа в петък, 13 септември 2019 година, пристигнал във ветовското градче и започнало кръвопролитието. Павел потърсил сметка на Поля защо е напуснала дома им, започнал да иска на висок глас да се прибере, а когато получил отказ и свадата ескалирала, се намесил бащата на момичето. Тогава зетят извадил нож и започнал да мушка цялото семейство - Поля, баща й и майка й Снежанка. Кръв се разляла из цялата къща и двора.
След като Павел се опомнил, опитал да спре бликащата от корема на Поля кръв и самият той потърсил помощ. Щом разбрал, че е издъхнала, изпаднал в тих ужас и обяснил, че е обезумял и не знаел какво е направил. Взетите по-късно от него проби за алкохол и наркотици се оказали отрицателни.
Нападателят е задържан почти веднага след зверството, а трите му тежко ранени жертви били откарани в болница „Канев“. Майката и бащата били спасени със спешни операции, но раните на младото момиче били толкова тежки, че медицината била безсилна да я върне към живота.
Дали издадената в Русе присъда ще бъде потвърдена във Велико Търново, ще стане ясно до месец. След това вероятно ще има още една възможност за обжалване - пред Върховния касационен съд.