Административен съд - Русе отхвърли жалбата на испанската „Метал Фусион“ срещу РИОСВ, която оспорваше решението на екоинспекцията да прекрати процедурата по оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС) на инвестиционно предложение за изграждане на леярна за черни метали в Западна промишлена зона. Фирмата настояваше съдът да обяви решението за нищожно заради „допуснати съществени нарушения на административнопроизводствените правила и противоречие с материалноправните разпоредби“.      

Русенските магистрати обаче не откриват никакви нарушения в действията на РИОСВ и постановяват, че издаденият административен акт е правилен и законосъобразен. 
„Метал Фусион“ трябва да заплати и разноските по делото в размер на 170 лева. Решението на Административният съд подлежи на обжалване пред Върховния административен съд и предстои да разберем дали фирмата ще използва тази последна възможност.
Както „Утро“ писа, срещу изграждането на още една леярна в Русе се обяви кажи речи целият град, включително и Общината. Че тази инвестиция няма да се реализира, стана ясно още когато на фирмата бе отказано изготвяне на Подробен устройствен план /ПУП/, който да предефинира набелязания от нея терен като „чисто производствена зона“. Тя си остана „предимно производствена зона“, в която по закон не могат да се изграждат мръсни производства като леярни. Това бе и формалното основание РИОСВ да прекрати процедурата по ОВОС. 
„Метал Фусион“ обаче с доста странна упоритост обжалва това решение по всички инстанции - първо в министерството, сега в съда. Както научи „Утро“ - не с цел въпреки всичко да построи леярна, а с надежда да намери нарушения в процедурите, които да й позволят да си върне поне част от направените до момента разходи. На тези надежди изглежда край ще може да сложи чак Върховният административен съд.