Около три пъти са се увеличили разходите за електроенергия на общини, болници, манастири и храмове в Русенско. Това стана ясно по време на среща в Русе между председателя на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова и кметове, ръководители на здравни заведения и представители на религиозни общности в региона.
Според Атанасова общините у нас са изправени пред финансов колапс заради повишената цена на електроенергия.
„Все по-трудно е общинските бюджети да поемат тези разходи“, каза русенският депутат.
Кметът на община Две могили Божидар Борисов обясни, че ако за декември 2020 г. разходите за електроенергия са били 11 910 лева, за декември 2021 г. те са 32 736 лева.
„Ще преразпределим средства от други сектори. Не можем да си позволим да спрем уличното осветление, тъй като ще се увеличи престъпността, а също и пътно-транспортните произшествия“, обясни Борисов.
Той предложи поддръжката на уличното осветление да отпадне като ангажимент на общините.
„В малките общини има липса на специалисти, като община Две могили разполага само с един електротехник“, обясни Борисов.
Ситуацията с разходите за електроенергия е подобна и в останалите общини в региона.
Сметката за ток на Бяла през декември 2020 г. е била 34 240 лева, а през декември миналата година - 91 632 лева. В общините Ветово и Сливо поле разходите за електроенергия са се увеличили близо три пъти.
Заместник-кметът на Бяла Евгени Димов каза също, че и отоплението на газ е непосилно заради високата цена. Той даде пример с новоизграден по европроект дом за възрастни хора. Само за два дни разходите за отопление са били около 500 лева. По тази причина общината е решила, тъй като и европроектът позволява, откриването на социалното заведение да бъде на по-късен етап, а не на 1 февруари тази година, както било по план.
„През ноември 2021 г. разходите за ток на община Русе са 270 000 лева, а през декември - 143 000 лева, тъй като сме получили компенсации от държавата за октомври и ноември“, обясни заместник-кметът на Русе Магдалина Илиева. По думите й е нужно да се мисли в посока намаляване на енергопотреблението с по-голяма енергоефективност.
При община Ценово също скокът също е драстичен - от 16 000 лева за декември 2020-а на 45 000 лева за миналия месец. Въпреки това уличното осветление няма да се спира, но също поискаха преференции за общините.
Около три пъти са се увеличили сметките за електроенергия и на Университетските болници „Канев“ и „Медика“, обясниха техни представители. Те допълниха, че се очаква повишение и на цените на медикаментите.
Милен Бакалов от Русенската митрополия също се оплака - че между два и три пъти са се повишили сметките за електричество на църкви и манастири.
По думите му тези разходи са непосилни, тъй като приходите не са големи. Той предложи, ако има възможност, църквите и манастирите да преминат на тарифа за битови клиенти.
Десислава Атанасова обясни, че срещата е важна, защото все още няма приет закон за държавния бюджет и народните представители могат да внасят своите предложения. Тя заяви, че заради този проблем ще се срещне с всички представители на парламентарни групи.
Атанасова каза още, че парламентарната група на ГЕРБ е внесла предложение за 100 процента компенсация на общините за сметките им за електроенергия поне за първите три месеца от годината.